latinica  ћирилица
25/02/2018 |  12:36 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Вучић: Ускоро наставак консултација и рада на декларацији

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да ће након београдских избора 4. марта Србија додатно радити на Декларацији о опстанку српског народа и консултовати се са свима да би покушала да за Србе ван матице - у Хрватској, Црној Гори, БиХ и другим земљама учини и помогне оно што може, а данас може више него раније.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Да ли ћемо за то наићи на одобравање код свих у међународној заједници? Да будем искрен, нисам нарочито ни заинтересован", рекао је Вучић.

Он је за телевизију "Пинк" рекао да је приликом сусрета са Србима у Хрватској током недавне посјете тој земљи уочио да се много више плаше и да су под већим притиском него Срби на Космету.

"Опредјељење Срба на Космету је јасно иако и они разумију да тамо косовске власти из Приштине управљају њиховим животима, али је другачији однос. Овдје су људи толико уплашени да се скривају иза камера. Пола њих није смјело да се појави", рекао је Вучић.

Он каже да је зато срећан јер је у Лисинском пуштена и поштована химна "Лијепа наша", а потом су људи пјевали "Боже правде.

"Најежио сам се и осјећао као да сам учинио највећу ствар, да сам их мало охрабрио", рекао је Вучић.

Он је нагласио да према попису у Хрватској има 187.000 Срба, али да тамо постоји 20.000 људи који се изјашњавају "као православци, а припадници другог народа", што је већ почетак асимилације.

"Чак не почетак већ... Ужасно се плашим и зато ћемо радити на тексту Декларације додатно, када прођу сви ови избори да се консултујемо са свима да покушамо да направимо оно што ми можемо, да Црној Гори дамо ту српску кућу. Три милиона евра платићемо да могу Срби да се окупљају. Помоћи ћемо нашем народу и у Загебу, у Ријеци, у БиХ, у многим српским селима", поручио је Вучић.

Говорећи о односу са Загребом Вучић је нагласио да Београд поштује мораторијум на теме из прошлости, а да тај поглед на прошлост никада неће бити исти.

"У Загребу сам рекао да ми сваки 4. август /годишњица "Олује"/ доживљавамо као дан туге. Погледајте добро у стенограме - то нико никада у Хрватској није рекао. Ја се поносим народом из кога сам изникао и свим оним који су ме бирали за предсједника Србије. Нисам се извинио јер на другачији начин видимо ствари из прошлости", рекао је Вучић.

Он је нагласио да му је драго што је примио породице несталих из Хрватске и да ће са поносом рећи хрватском предсједнику Колинди Грабар Китаровић када она посјети Београд шта је то Србија урадила за хрватску националну мањину која овдје живи.

У осврту на недавну свечаност у Храму Светог Саве на Врачару која је уприличена поводом презентације мозаика на куполи храма, Вучић је рекао да је било емоционално и дивно и очекује да ће на церемонији отварање Храма поводом осам вијекова од успостављање аутокефалности Српске православне цркве /СПЦ/ 2019. године бити присутни предсједници свих православних земаља свијета.

"Очекујем да дође предсједник Руске Федерације Владимир Путин, предсједник Бугарске Румен Радев, предсједник Грчке... и остали високи гости", рекао је предсједник Србије Вучић.

Извор: СРНА