latinica  ћирилица
25/02/2018 |  12:03 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Невесиње: Рушевни објекти војне касарне постају прошлост (ВИДЕО)

Рушевни и запуштени објекти у бившој војној касарни у Невесињу од ове године требало би да буду прошлост. Умјесто њих, Регулационим планом, предвиђена је изградња новог градског језгра на површини од шест хектара. Влада Републике Српске касарну је додијелила општини Невесиње 2009. године.
Касарна Невесиње - Фото: РТРС
Касарна НевесињеФото: РТРС

Усљед нарушене статике и дотрајалости, највећи број објеката из периода Аустроугарске није у употреби. Поједини се користе након што су дијелом реконструисани.

- Ти објекти ће у употреби бити док се не јави инвеститор који ће их привести крајњој намјени, али ће већина њих бити срушена - каже Слободан Шиљеговић, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове.

Регулационим планом из прошле године за градњу стамбених, пословних објеката и објеката за спорт и културу, предвиђена је четрдесет једна парцела. Од изградње, општина рачуна на нове приходе.

-Пошто нису предвиђени производни објекти, него стамбени и пословни, неће бити ослобођени од ренте и плаћања земље - наводи Миленко Авдаловић, начелник Невесиња.

По уговору, општина је обавезна да изгради седам стамбених јединица за припаднике Оружаних снага.

- Ових дана улазимо у процедуру тражења инвеститора који ће са општином Невесиње, у згради бр. 16, направити седам станова у сивој градњи за припаднике Оружаних снага. Ми улажемо земљу, инвеститор улаже све остало, а станови ће бити завршени до ове јесени - каже Авдаловић.

Општина ће у овој години, за уређење унутрашње инфраструктуре будућег насеља, уложити 150.000 КМ из буџета.

- Оно што ми треба да радимо у овој години јесте да обезбиједимо сву инфраструктуру која ће омогућити инвеститорима што једноставније функционисање објеката - каже Шиљеговић.

Будуће, друго градско језгро Невесиња, биће повезано с постојећим магистралним и регионалним правцима. Изградња првих објеката очекује се на прољеће.