latinica  ћирилица
24/02/2018 |  15:07 | Аутор: РТРС

Летонија - Протести против реформе о укидању наставе на руском језику

Више од хиљаду људи је изашло на протесте у Риги, главном граду Летоније, против реформе према којој ће се у школама за националне мањине користити само летонски језик, пренијели су летонски медији.
Летонија (Фото:  Sputnik) -
Летонија (Фото: Sputnik)

Протести су организовани поводом 229 година од отварања прве школе у Летонији у којој се настава одржавала на руском језику.

Демонстранти су истакли плакате са натписима "Руске школе за руску дјецу", "Реформа је присилна асимилација", "Желим да учим на матерњем језику".

"Слоган данашњег догађаја је 'Да буде руска школа!'. То је прије 229 година рекла Катарина Велика. Сада не само да захтијевамо да летонске власти размисле о одлуци и реформи, већ позивамо међународну заједницу, која је показала интересовање за оно што се дешава у републици", изјавио је потпредсједник Руске заједнице у Летонији Мирослав Митрофанов.

Он је најавио почетак скупљања потписа за утицање на посматрање ситуације са људским правима, што ће бити послато Европској комисији, Унеску, те организацијама ПАЦЕ и УН, пренио је ТАСС.

Митрофанов је додао да је циљ догађаја протестовање против одлуке владајуће странке и Владе Летоније да се ограничи употреба руског језика у образовању у Летонији.

Извор: СРНА