latinica  ћирилица
24/02/2018 |  11:33 | Аутор: РТРС

Филипини - Хиљаде католика на протестима против проливања крви

Око хиљаду филипинских католика учествовало је у протестном маршу у филипинској пријестоници Манили против крвавог рата против дроге који спроводи филипински предсједник Родриго Дутерте и његових напора да поново уведе смртну казну, пренијели су локални медији.
Родриго Дутерте - Фото: ТАНЈУГ
Родриго ДутертеФото: ТАНЈУГ

Нови протести услиједили су дан након што су студенти универзитета у Манили и у провинцијама одржали демонстрације против Дутертеа.

Католички демонстранти су носили бројанице и пјевали док су бискупи и филипински кардинал читали бесједе против онога за шта тврде да није "проживотна" политика Владе.

Народ је током демонстрација носио заставе и плакате са порукама као што су "Заштитите и одбраните светињу живота и брака", "Зауставите некажњавање" и "Зауставите убиства".

Упркос критикама због крваве кампање против дроге, филипински лидер и даље ужива широку популарност и за југоисточну азијску нацију и даље представља званичника од повјерења.

Католичка црква на Филипинима се противи приједлозима закона којима се легализује развод и поново уводи смртна казна.

Више од 4.000 потенцијалних дилера дроге је убијено откако је Дутерте преузео канцеларију предсједника у јуну 2016. године. Полиција тврди да су убијања током рација резултат самоодбране.

Извор: СРНА