latinica  ћирилица
24/02/2018 |  11:30 | Аутор: РТРС

Трамп: Циљ је пораз терориста, а не промјена власти

Мисија војске САД у Сирији је ограничена на побједу над "Исламском државом" и не укључује промјену власти, изјавио је амерички предсједник Доналд Трамп.
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Он је током конференције за новинаре након јучерашњег састанка са премијером Аустралије Малколмом Турнбулом у Бијелој кући у Вашингтону рекао да је војска САД у Сирији са једним разлогом, а то је да се "ријеши 'Исламске државе' и да иде кући".

"Нисмо тамо из било којег другог разлога и у великој мјери смо постигли свој циљ", рекао је Трамп.

Амерички предсједник није оклијевао да сиријску Владу назове "хуманитарном срамотом" нити да критикује Русију и Иран због њихове умијешаности, али је још једном нагласио да САД нема шта друго да тражи у Сирији, осим остваривања коначног циља наношења пораза "Исламској држави", пренијела је "Раша тудеј".

Трампов став би званичницима његове канцеларија могао представљати новост, а амерички представник у УН Ники Хејли, која иначе заговара промјену власти у Сирији, тренутно подржава приједлог резолуције Савјета безбједности УН о сиријском примирју на 30 дана.

Савјет безбједности УН је јуче требало да донесе одлуку о резолуцији којом би се успоставио једномјесечни прекид ватре у Сирији, али је гласање одгођено за данас, усљед преговора везаних за допуне приједлога резолуције.

Извор: СРНА