latinica  ћирилица
24/02/2018 |  11:23 | Аутор: РТРС

Македонија "блокира" увоз српског брашна

Удружење индустријских млинова, пекара и фабрика тјестенина "Житоунија" из Новог Сада оптужило је македонске власти да су недавно уведеним мјерама учинили да увоз брашна из Србије буде "готово неисплатив" и затражило од Министарства трговине Србије да се македонској страни одмах уведу мјере реципроцитета, пише београдска "Политика".
Пшеница (илустрација) -
Пшеница (илустрација)

По новој процедури, брашно се из Србије шаље у Македонију без македонских маркица.

Тамо се потом складишти, а тек након фитосанитарног прегледа увозник може да требује маркице и потом их истакне на производ. Међутим, мора и да распакује брашно и ангажује људе тако да та процедура може да потраје и мјесец дана.

Предсједник Пословног удружења "Житоунија" Здравко Шајатовић рекао је да су увозницима тиме значајно повећани трошкови и посао са Србијом постао економски неисплатив, те да је реално очекивати пад извоза домаћег брашна.

Ово удружење поднијело је иницијативу министру трговине Србије Расиму Љајићу да се македонској страни одмах уведу мјере реципроцитета за неке, њима важне производе.

Листу је у Министарству трговине Србије речено да су се преко Цефте обратили надлежним органима Македоније и затражили објашњење око увођења нових мјера на увоз српског брашна.

"Процедура је у току, покушавамо да утврдимо чињенице. Наш циљ је да заштитимо интересе српских произвођача и извозника, како брашна тако и других производа", рекла је помоћник министра трговине Оливера Јоцић.

За српске произвођаче, Македонија је треће извозно тржиште на које се годишње пласира 30.000 до 40.000 тона брашна.

Извор: СРНА