latinica  ћирилица
23/02/2018 |  18:45 | Аутор: РТРС

БиХ скинута са сиве листе међународне групе за контролу "прања" новца

На Пленарној сједници Радне групе за финансијске мјере против прања новца у Паризу данас је 40 држава једногласно одлучило да БиХ буде скинута са "сиве листе" ФАТФ-а.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Закључено је да је БиХ отклонила недостатке у борби против прања новца и финансирања тероризма у складу са препорукама ФАТФ-а, због чега су створени услови да БиХ буде скинута са "сиве листе" и да буде стављена у редован режим извјештавања, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се наводи да су користи за БиХ због скидања са ФАТФ "сиве листе" вишеструке и напомиње да су се, због чињенице да је БиХ стављена на ту листу, привредни субјекти у свакодневном пословању "сусретали са отежаним платним прометом између банака у БиХ са иностранством".

"Скидањем БиХ са ФАТФ `сиве листе` престају и узроци за проблеме са којима се сусрећу пословни субјекти из БиХ у свакодневном пословању, као и за проблеме са којима се сусрећу грађани БиХ приликом обављања финансијских трансакција са иностранством", наглашава се у саопштењу.

Из Савјета министара додају да реализацијом ФАТФ Акционог плана и скидањем БиХ са "сиве листе" посао БиХ није завршен.

"Опредијељени смо да се и даље континуирано боримо против финансирања тероризма и да радимо на спречавању свих облика прања новца", наглашава се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је скидање БиХ са "сиве листе" ФАТФ-а само први корак.

"Савјет министара позива све надлежне органе власти у БиХ да и даље континуирано дјелују у складу са међународним стандардима и препорукама како не би више долазили у ситуацију да будемо стављени на било коју врсту `сиве листе`", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је "овај Савјет министара приликом свог именовања у априлу 2015. године био суочен са чињеницом да је БиХ била стављена на `сиву листу` Манивала, а онда и ФАТФ-а".

"Напорним радом и квалитетном сарадњом са другим нивоима власти, Савјет министара успио је у потпуности да реализује све предвиђене мјере у борби против прања новца и финансирања тероризма и на задовољство привредних субјеката и грађана БиХ, да постигне кључни циљ - скидање са `сиве листе` и Манивала и ФАТФ-а", додаје се у саопштењу.

ФАТФ је међудржавно тијело чији је циљ да развија и унапређује мере и радње за борбу против прања новца и финансирања тероризма на нивоу земаља и међународном нивоу.

Извор: Срна