latinica  ћирилица
23/02/2018 |  17:20 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Бивши радници ЕУФОР-а и НАТО-а одржали протест (ВИДЕО)

Испред Главног штаба ЕУФОР-а и НАТО-а у сарајевском Бутмиру некадашњи радници ових мисија поново су тражили своја права. Од 2010. године потражују доприносе, превоз, отпремнине и остало. Међутим, њихови захтјеви се не рјешавају.
Сарајево, протести радника - Фото: РТРС
Сарајево, протести радникаФото: РТРС

Наставља се осмогодишња агонија бивших радника ЕУФОР-а и НАТО-а. Пристигли из свих крајева БиХ још једном су затражили одговоре шта је са њиховим захтјевима и ускраћеним правима.

"Ништа се није промијенило, све обећање лудом радовање. Ништа друго нема, ми само тражимо своја права која законски нам припадају", рекла је Савка Калаба.

Разочаран је и бивши радник Смаил Чолаковић.

"Ово је срамота шта нам раде", каже он.

"Је ли то раде у својој земљи? Не раде. Тотално кршење људских права је било кад сам ишла на породиљско", истакла је Драган Дамјановић.

Није ријеч само о накнадама, већ и правима, јер људи не могу у пензију, повезати радни стаж, остварити здравствену заштиту, истичу адвокати.

"Људи су поднијели захтјеве од 2010., 2011. и 2012. године. Сад је 2018. година. Још ниједан захтјев није окончан, значи седам година стоје захтјеви у канцеларији за одштетне захтјеве и ниједан још поступак није прошао другостепену арбитражну комисију", нагласио је адвокат Хајрудин Капетановичћ.

Адвокати имају сазнања да је ријешен само један случај. 

"Суштина читаве приче је да су они блокирали даље поступке с обзиром да постоји та одлука, јер би по њој једној признали обавезу и да плате доприносе, радни стаж и остале накнаде", додао је адвокат Авдо Салихбеговић.

Истовремено, штабови ЕУФОР-а и НАТО-а огласили су се заједничким саопштењем - кажу да воде рачуна о својим одговорностима које имају као послодавци, те да се труде да сви одштетни захтјеви буду процесуирани на оптималан начин. Из НАТО-а се надају да ће добити одобрење за располагање финансијама које је раније одобрио Одбор за буџет НАТО-а, као и коначно одобрење више команде да примјени методологију за регулисање пензија.