latinica  ћирилица
22/02/2018 |  20:28 | Аутор: РТРС

Словенија- Смијењен начелник генералштаба због дебакла на војној вјежби

Словеначка влада смијенила је генерал-мајора Андреја Остермана са мјеста начелника генералштаба словеначких оружаних снага након што елитна бригада војске прошле недјеље није положила тест борбене готовости НАТО.
НАТО вјежба (фото:poskok.info) -
НАТО вјежба (фото:poskok.info)

Премијер Миро Церар је, објављујући одлуку о смјени начелника генералштаба, рекао је да је Остерман смеијњен на приједлог министарке одбране Андреје Катич.

На његово мјесто постављен је замјеник начелника генералштаба Алан Гедер, преноси СТА.

Церар је признао да је ово учињено због тога што се батаљон од 800 војника показао лоше на прошлонедјељној вјежби о оспособљавању у складу са стандардима НАТО на полигону Почек.

Катичева је у извјештају влади указала да је разлог за дебакл словеначких специјалаца била лоша обука.

Представници НАТО, који су оцјењивали борбену готовост војника у пет области, дали су им прелазну оцјену само у једном пољу, упркос томе што су војници тренирали 18 мјесеци у Словенији и иностранству.

"Војници према методи КРЕВАЛ НАТО савеза нису знали да маневришу у простору, опрема коју им је осигурало Министарство одбране показала се лошом, са чизама су отпадали ђонови, а више је војника због промрзлина потражило помоћ санитетске службе и љекара", навела је телевизија ПОП-ТВ.

Тај елитни батаљон који није прошао тест НАТО неће бити упућен у мисије Алијансе у Либану и на Косову као што је било планирано, а одлуку о томе како ће то надокнадити биће донијета послије анализе, речено је из словеначке војске.

Извор: Танјуг