latinica  ћирилица
22/02/2018 |  18:32 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

У Бањалуци у суботу први Форум дијаспоре, више од 100 учесника (ВИДЕО)

У Бањалуци ће у суботу бити одржан први Форум дијаспоре, са више од 100 учесника.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Намјера је - успостављање трајних механизама за јачање привредне и културно-научне сарадње Републике Срспке и српског народа у расијању. Једнодневни Форум одржава се на иницијативу, и под покровитељством, предсједника Милорада Додика.

Никад већи Форум српске дијаспоре окупиће угледне универзитетске професоре, научне и културне раднике, привреднике, студенте и представнике СПЦ из 20 земаља свијета. Дијаспора је велики економски и развојни потенцијал, још недовољно искориштен, и може допринијети промоцији привредних и туристичких потенцијала Српске.

- Форум ће бити подијељен на два панела. У оквиру првог разговараће се о културној и научној сарадњи, хуманитарном раду, и други, који је економског карактера, гдје ћемо разговарати о економском потенцијалу, сарадња Републике Српске и дијаспоре - истакла је Нина Сајић, савјетник предсједника Републике Српске.

А то је и циљ конференције. Намјера је и да се дијаспора подстакне да инвестира у Српску. У организацију су се укључили Привредна комора и Влада, која већ има планове да се сарадња са дијаспором институционализује. Приједлог је и да се у склопу Привредне коморе организују пословни форуми.

- Има и идеја да се на нивоу локалних заједница направи тзв.официрска веза са дијаспором, тако да на та два нивоа имамо ту институционалну сарадњу - поручила је Сајићева.

Форум ће отворити предсједник Милорад Додик, након чега слиједи пленарна сједница. Планиран је одлазак у Козарску Дубицу и Доњу Градину, гдје ће у Спомен-подручју бити одржан историјски час.