latinica  ћирилица
22/02/2018 |  16:08 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Стратегија развоја Приједора (ВИДЕО)

У организацији Градске управе, у Приједору је одржан састанак чланова Партнерства за развој града.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Представљен је Извјештај о остварењу годишњег плана провођења Интегралне стратегије развоја града Приједора од 2014. до 2024. године за 2016. годину. Планом је предвиђена реализација 73 пројекта, вриједна око 37 милиона марака.

Закључено је да је остварен висок проценат реализације планираних пројеката и да њихова укупна вриједност износи око 12 милиона марака. У економском сектору реализовано је 26 пројеката, у друштвеном 18, а у области заштите животне средине девет пројеката. Циљ свих пројеката је побољшање квалитета живота и повећање броја запослених.

- Акценат у претходном периоду је био на образовном сектору гдје је огроман износ средстава уложен у практичну наставу. Наравно, основни неки циљ је да се направи веза између сектора образовања и потреба на тржишту рада. То се наравно уско преплиће и са економским сектором у смислу набавке опреме за пословне субјекте - истакао је Борис Срдић, Агенција за економски развој Града Приједора "ПРЕДА".

Радило се на унапређењу пословног окружења, јачању локалних предузећа, повећању броја пољопривредних газдинстава, вршила се реконструкција објеката из области инфраструктуре, образовања, културе, здравства и социјалне заштите. Међутим, реализација стратегије има и препрека.

- Оно што нам се појављује као проблем, пошто је процјена да ће се релативно брзо попунити индустријска зона у "Целпаку", предвиђене четири индустријске зоне које су пред нам за попуњавање, имамо ситуацију да нажалост имовински односи нису разријшени - поручио је Миленко Ђаковић, градоначелник Приједора.

Партнерство за развој града Приједора има 122 члана, чији је задатак праћење провођења пројеката у оквиру Стратегије развоја града до 2024. године.