latinica  ћирилица
22/02/2018 |  15:39 ⇒ 15:52 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Наставак разговора о расподјели дипломатско-конзуларне имовине

Савјет министара БиХ задужио је на данашњој сједници овлаштеног представника БиХ у Заједничком комитету за провођење Анекса Б Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ да наставе активности на реализацији обавеза из овог анекса и закључака са првог дијела састанка овог комитета који је одржан у Београду у децембру прошле године, а чији је наставак планиран у марту.
Савјет министара - Фото: СРНА
Савјет министараФото: СРНА

У Информацији Министарства иностраних послова БиХ истакнуто је да је заједничка продаја имовине у Њујорку, Бону, Берну и Токију, коју је Комитет покренуо у протеклом периоду, имала висок приоритет у агенди разговора због бројних активности које треба провести с циљем што скорије реализације продаје и расподјеле добијених средстава, саопштено је из Савјета министара.

На састанку је подржан и рад Експертне групе за расподјелу умјетничких дјела, а размијењена су и мишљења о тренутном стању у погледу расподјеле имовине у Бразилији, Њу Делхију и Москви, те је закључено да се разговори у вези са овом имовином наставе, након што се прикупе додатне информације.

Савјет министара задужио је Управу за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ да проблем возила која су одузета правоснажном судском одлуком, односно која су у царинском управном поступку заплијењена и којих су се власници одрекли у корист БиХ, а која не испуњавају услове за стављање у слободан промет ријеши у складу са важећим прописима.

Ријеч је о прописима којима се уређује начин поступања са одузетом царинском робом која не испуњава услове за стављање у слободан промет, о чему ће доставити извјештај Савјету министара.

Ријеч је о више од 2.000 возила раније одузетих правоснажном судском одлуком, а која су у вријеме одузимања била старија од седам, односно 10 година.

Ова возила не испуњавају услове за регистрацију и продају те се дуго налазе у складишном простору за који се по основу закупа годишње издваја 48.000,00 КМ.

На данашњој сједници је договорено да Министарство спољне трговине и економских односа најмање једном годишње информише Савјет министара о реализацији и току провођења Пројекта управљања сливом ријеке Дрине на западном Балкану, којим се јача сарадња БиХ, Црне Горе и Србије.

У марту прошле године почела је реализација овог пројекта који би требало да буде завршен 2020. године, а допринијеће подизању животног стандарда становништва у сливу ријеке Дрине успостављањем одрживих рјешења која ће проводити ефикасне институције.

Пројект вриједан 8,4 милиона америчких долара финансиран је у једнаким омјерима из Специјалног фонда за климатске промјене и Глобалног фонда за заштиту животне средине. Средства су распоређена пропорционално територији слива Дрине, и то БиХ, Црној Гори, и Србији.

За БиХ намијењено је 3.375.270,00 америчких долара, а средства су распоређена Министарству спољне трговине и економских односа, те надлежним институцијама Републике Српске и Федерације БиХ.

Савјет министара усвојио је Компилиране одговоре БиХ на Тематски упитник за други круг мониторинга о заштити дјеце од сексуалног искориштавања и сексуалне злоупотребе који су олакшани употребом информационих и комуникационих технологија, које ће Министарство за људска права и избјеглице доставити Ланзароте комитету.

На овај начин БиХ испуњава своју међународну обавезу проистеклу из Конвенције Савјета Европе о заштити дјеце од сексуалног искориштавања и сексуалне злоупотребе.

На сједници је дата сагласност за организовање гласања држављана Италије на територији БиХ, поводом одржавања парламентарних избора у овој земљи заказаних за 4. март.

Савјет министара усвојио је данас информацију Канцеларије координатора за реформу јавне управе о смањењу пореза и доприноса, те парафискалних намета и њиховој хармонизацији на подручју БиХ, коју ће упутити Представничком дому парламента БиХ, у складу са закључком са раније сједнице тог дома.

У тој информацији наводи се да су успостављени и објављени регистри непореских намета на сва четири нивоа власти у БиХ, чиме је испуњена обавеза из Акционог плана Реформске агенде, те створене претпоставке за њихово смањење и хармонизацију, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Регистар непорезних прихода које наплаћују институције БиХ усвојен је још 2016. године и објављен на интернет страници Министарства финансија и трезора, а садржи укупно 203 непореска прихода које правна и физичка лица плаћају према институцијама БиХ у виду административних такси и других накнада.

У Федерацији БиХ /ФБиХ/, како се наводи, у просјеку егзистира 198 различитих накнада и такси, од чега се најмање њих 95 наплаћује на федералном нивоу, 77 у просјеку на нивоу кантона, а 26 различитих такси и накнада у просјеку наплаћују општине.

У Републици Српској оквирни број накнада које се наплаћују по разним основама износи 286, а у Брчко дистрикту наведено је 177 непореских давања.

На данашњој сједници утврђен је Приједлог основа за вођење преговора и закључивање Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о дјеловањима које извршава Агенција за европску граничну и обалску стражу у БиХ с циљем институционализације и јачања односа.

Закључивањем споразума биће унапријеђени односи ЕУ и БиХ у области граничне сарадње, укључујући усаглашавање оперативног плана, поједностављење и убрзање обављања заједничких интервенција на границама, као и сарадња са другим агенцијама и тијелима ЕУ.

Савјет министара утврдио је и Приједлог основа за приступање БиХ Протоколу из 1978. године уз Конвенцију о уговору о међународном превозу робе друмом /ЦМР/ која је закључена у Женеви 1956. године.

Приступање овој конвенцији, које је иницирала и Спољнотрговинска комора БиХ, осигураће правну безбједност превозника из БиХ који обављају међународни превоз терета у друмском саобраћају.

Протоколом је дефинисан начин обрачуна накнаде за потпун или дјелимичан губитак робе, односно утврђена је горња граница накнаде по килограму бруто тежине, а накнада ће се обрачунавати по вриједности робе у вријеме и у мјесту у којем је примљена за превоз.

Министарство комуникација и транспорта доставиће овај приједлог основа Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника инструмента ратификације предложен је министар иностраних послова.

Извор: СРНА