latinica  ћирилица
22/02/2018 |  14:13 ⇒ 16:22 | Аутор: РТРС

УИО: Течни гас за домаћинства без плаћања путарине

Течни нафтни гас у БиХ може бити увезен без обрачуна и плаћања путарине ако ће га увозник продавати директно крајњим корисницима у боцама за домаћинства, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.
Плинска боца - Фото: РТРС
Плинска боцаФото: РТРС

Као доказ да је ријеч о промету гаса који није намијењен за погон моторних возила произвођач или увозник може прибавити изјаву купца пунионице или дистрибутера да га набавља искључиво ради продаје крајњим корисницима.

Увозник, произвођач, пунионица, дистрибутер и дистрибутер гаса у боцама евиденцију о прометованим количинама воде у електронском или писаном облику на веб страници УИО.

Обрачун и плаћање путарине биће извршен за количине за које не буде постојала или не буде вјеродостојна евиденција која доказује да течни нафтни гас није прометован за погон моторних возила.

Допуну обавјештења о поступању увозника и дистрибутера нафте, нафтних деривата и гаса у БиХ у којој су дефинисани услови под којима се може вршити промет гаса у БиХ без плаћања путарине усвојила је УИО БиХ, с циљем потпуног појашњења примјене измјена и допуна Закона о акцизама.

Допуна је донесена након састанка представника УИО и удружења плинара БиХ у оснивању.

Извор: СРНА