latinica  ћирилица
22/02/2018 |  13:18 ⇒ 23/02/2018 | 16:30 | Аутор: РТРС

Сутра почиње ФЕСТ

Пројекцијом филма "Три билборда испред Ебинга у Мисурију" Мартина Макдоне, у Београду ће сутра почети 46. Међународни филмски фестивал /ФЕСТ/.
ФЕСТ - Фото: илустрација
ФЕСТФото: илустрација

Публика ће моћи да погледа 10 филмова који су били номиновани за престижну награду Оскар. ФЕСТ, у Центру "Сава", почиње вечерњом пројекцијом Филма "Три билборда испред Ебинга у Мисурију". Овај филм је недавно тријумфовао на додјели награда БАФТА у пет категорија, награђен је са четири "Златна глобуса", а номинован је за чак седам "Оскара". Главне улоге тумаче Френсис Мекдорманд, Сем Роквел и Вуди Харелсон.

Током 10 фестивалских дана публика ће моћи да погледа 116 премијерних остварења у 12 биоскопских сала широм Београда, више од 40 гостију из иностранства представиће своје филмове и биће додијељене награде у три такмичарска програма, укључујући три почасне награде.

Почасни гост ФЕСТ-а биће култни мађарски редитељ Иштван Сабо, којем ће на отварању бити уручена награда "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности.

Међу филмовима публика ће моћи да погледа "Облик воде", који је овогодишњи рекордер са чак 13 номинација - за најбољи филм, режију /Гиљермо дел Торо/, сценарио, камеру, монтажу, сценографију, костим, музику, монтажу и микс звука, као и главну женску улогу /Сали Хокинс/, споредну женску улогу /Октавија Спенсер/ и споредну мушку улогу /Ричард Џенкинс/.

У селекцији најбољих филмова ван енглеског говорног подручја нашли су се "Сквер" шведског редитеља Рубена Естлунда, "Увреда" либанског редитеља Зијада Дуерија и "Фантастична жена" чилеанског редитеља Себастијана Лелиоа.

Извор: СРНА