latinica  ћирилица
22/02/2018 |  12:27 ⇒ 12:33 | Аутор: РТРС

Којић: Закон ће се примјењивати на све грађане Српске

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да ће се закон о заштити жртава ратне тортуре примјењивати на све грађане Републике Српске, без обзира на националну, вјерску, расну или етничку припадност.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао да постоји уставни основ за усвајање закона о заштити жртава ратне тортуре.

"У Уставу Републике Српске је наведено да Српска уређује и обезбјеђује област социјалне заштите и борачко-инвалидске заштите. Дакле, јасно је дефинисана уставна надлежност Републике Српске и приликом усвајања овог закона", навео је Којић.

Он је истакао да у законском рјешење није наведено да се не примјењује на Бошњаке или Хрвате.

"Закон усваја Народна скупштина Републике Српске, који се онда примјењује на све њене грађане, без обзира на националну, вјерску, расну или етничку припадност. Једини циљ Бошњака у скупштини, али и одређених представника међународне заједнице, јесте да овакав закон буде усвојен на нивоу БиХ", додао је Којић.

Он је упитао гдје у Уставу пише да на нивоу БиХ мора бити донесен оквирни закон о заштити жртава ратне тортуре?

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић нагласила је да Нацрт закона о зашитити жртава ратне тортуре није дискриминаторски, како то тврде Бошњаци.

"За оне који не знају Удружење жена жртава рата је вишенационално и нема говора о било каквој националној или вјерској дискриминацији", рекла је Рајилићева.

Према њеним ријечима, јасно је да је намјера Бошњака да не буде усвојено законско рјешење како би било донесено на нивоу БиХ.

"Ако би закон био усвојен на нивоу БиХ, онда би се говорило да смо сви били жртве агресије Србије на БиХ, што је нетачно и недопустиво", каже Рајилићева.

Она је изразила задовољство што ће у Српској бити усвојено законско рјешење које се односи на жртве ратне тортуре.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске разматрају данас Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре.

Извор: СРНА