latinica  ћирилица
22/02/2018 |  11:59 | Аутор: РТРС

НАТО не дијели технолошке иновације са Анкаром

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган наложио је војној индустрији да ради на развоју тенка без људске посаде, критикујући оклијевање држава НАТО-а да подијеле модерну војну технологију са својим савезником Анкаром.

Анкара се нада да ће осмислити, произвести и распоредити тенк без људске посаде како би превазишла технолошку празнину коју земље НАТО-а не желе да попуне, рекао је Ердоган говорећи о развојним циљевима за период 2019-2023. године.

Ердоган је рекао да је развој турских домаћих војних дронова изазван сталним одбијањем чланица Алијансе да подијеле технологију са Анкаром.

"Сада имамо своје беспилотне летјелице. Годинама то тражимо од наших стратешких партнера. Одговор је увијек исти, а то је да - Конгрес не дозвољава. Ви то дајете другима, а зар ми нисмо ваш стратешки партнер, зар нисмо чланица НАТО-а, зашто не дате и нама?", упитао је Ердоган.

Он је истакао да је Алијанса чак одбила да изнајми беспилотне летјелице Турској.

Ердоган је рекао да је наредни корак развој тенкова без људске посаде.

Турска је изгубила велики број војника у Сирији током посљедњих година, због рањивости тенкова њемачке производње које посједује турска војска.

Њемачка је прошлог мјесеца одбила да усаврши турски модел тенкова "леопард", након што је војска Турске покренула инвазију против Курда на сјеверозападу Сирије.

Извор: СРНА