latinica  ћирилица
22/02/2018 |  11:54 | Аутор: РТРС

Лазански: Вјежба на Мањачи притисак да се БиХ на силу увуче у НАТО

Војнополитички аналитичар Мирослав Лазански сматра да је планирана НАТО вјежба са авионима А-10 на Мањачи политичка порука Бањалуци и притисак да се БиХ на силу увуче у НАТО.
Мирослав Лазански - Фото: РТРС
Мирослав ЛазанскиФото: РТРС

"Потпуно је сулудо уопште размишљати о коришћењу авиона А-10 на полигону на Мањачи. Ти авиони вежбају само на једном полигону, а то је на Сардинији, и то на изолованом делу острва", рекао је Лазански за СРНУ.

Истичући да ови авиони користе радиоактивну муницију, Лазански је подсјетио да су ти исти авиони радиоактивном муницијом гађали Хаџиће и да је зато у Братунцу, гдје се настанио дио Срба избјеглих из овог мјеста недалеко од Сарајева, повећан број обољелих од канцера.

Лазански је навео да су авиони типа А-10 учествовали у "Пустињској олуји" 1991. године, у другом заливском рату 2003. године, те у агресији на СР Југославију 1999. године, током које су исто гађали осиромашеним уранијумом и отуда повећан број обољелих од канцера на Косову и Метохији.

"Авион типа А-10 има топ жвулканж, који користи муницију са осиромашеним уранијумом. Не знам заиста која је то потреба НАТО да врши ту врсту гађања", рекао је Лазански.

Он је објаснио да не постоји ниједна земља у Европи која није чланица НАТО-а или процеса Партнерство за мир, у коју дође авијација из држава НАТО-а и вјежба и гађа бојевом муницијом.

"То је нонсенс и нешто што је недопустиво. Наравно да се тиме власти у Сарајеву полтронски понашају према НАТО-у и Американцима, али ја питам свакога да ми наведе једну земљу која није чланица НАТО-а или је чланица процеса Партнерство за мир, где НАТО авијација вежба бојевом муницијом. Нема такве земље! И сад су они нашли баш Мањачу крај Бањалуке да вежбају", рекао је Лазански.

Он је указао да нема апсолутно никакве потребе да се вјежба на Мањачи.

"Они имају полигон на Сардинији и на Криту где могу да вежбају. Али вежбати А-10 на подручју Бањалуке, то значи да сматрају Републику Српску и целу БиХ простором за одлагање радиоактивног отпада и ништа друго", сматра Лазански.

Извор: Глас Српске