latinica  ћирилица
22/02/2018 |  11:15 | Аутор: РТРС

Успјешна сарадња Алумине и Боксита

Компаније Алумина из Зворника и Боксит из Милића планирају да у овој години остваре приход од око 350 милиона КМ, рекао је предсједник компаније "Боксит" Рајко Дукић, нагласивши да су ова два привредна субјекта највећи извозници и да то треба поштовати.
Зворник: Алумина - Боксит - Фото: СРНА
Зворник: Алумина - БокситФото: СРНА

У разговору са предсједником Управног одбора Алумине Милорадом Мотиком, Дукић је истакао да ова два колектива запошљавају око 2.500 радника, што, практично, обезбјеђује егзистенцију за десетак хиљада људи.

Када су ове двије компаније удружене, каже Дукић, онда су и комерцијално и економски и финансијски јаче.

"Не постоји никаква могућност да било ко науди ни 'Алумини' ни 'Бокситу', јер ако буде неких покушаја, а надлежни органи то не спријече, онда ћемо ми, сигурно, жестоким одговором спријечити", рекао је Дукић.

Он је истакао да ове двије компаније желе да заштите огромну имовину народа и Републике Српске, јер су то, како је рекао, народна добра, добра запослених и чланова њихових породица.

"Људи одавде не треба да се исељавају, него да се радом и стварањем вежу за свој крај и да овдје гледају своју будућност и перспективу. Уколико неко поново покуша да направи некакве блокаде, а у појединим медијима се већ пласирају разна инсинуације, извешћемо десетине хиљада људи на улице", рекао је Дукић и додао да никоме не треба да свом народу прави штету.

Он је навео да постоје пресуде које су релевантне и које показују да не постоје дугови, осим оних које фабрика сервисира и поручио да жеље неких да преузму фабрику за јефтине паре или џабе, неће проћи.

"Алумина је јак и моћан колектив не само по производњи и структури производње, него и по броју запослених и с тога позивам све раднике да ради својих породица не дозволе да им неко убацује разноразне коске, да их завађа и дијели. Треба да су хомогени и само заједно могу се одупријети разним насртајима", истакао је Дукић и нагласио да "Боксит" стоји уз Алумину, али и Алумина уз Боксит.

Говорећи о пословним уговорима за ову годину са компанијом Алумина, Дукић је рекао да су уговори потписани на вријеме и да се одлично реализују, можда чак и боље него до сада.

"Према плану, за јануар и фебруар требало је да испоручимо 40.000 тона руде боксит, а испоручићемо 65.000 тона, зато што фабрика у овом периоду није имала довољно руде, а испоруке боксита које су договорене са другим добављачима нису ишле одређеном динамиком", рекао је Дукић.

Он је нагласио да је, захваљујући исправној пословној политици, компанија Боксит имала значајније резерве руде, тако да је из тих резерви Алумини испоручена руда одговарајућег квалитета.

Говорећи о дугорочној сарадњи са Алумином, Дукић је рекао да је понуђен уговор о превозу роба возилима Боксита.

"Набављамо 10 до 15 нових возила са намјером да будемо доминантан превозник фабричких роба и производа на европско тржиште", истакао је Дукић.

Истичући да је то веома битно, јер фабрика постаје доминантан произвођач одређених роба из области алумосиликатне хемије које треба доставити тржишту, Дукић је навео да западно тржиште тражи тачне рокове и производ мора да стигне на вријеме, а Боксит је спреман да то дугорочно реализује.

Он је додао и да је Боксит предложио руководству Алумине да се уговор о купопродају руде, који је склопљен до 2020. године, продужи до 2025. зато што компанија из Милића планира да у наредне двије-три године уложи значајна средства у подземну експлоатацију руде и да отвори још један рудокоп, који ће радити наредних 20 година са експлоатацијом око 200.000 тона квалитетне руде на годишњем нивоу.

"Са представницима компаније Алумина било је ријечи о томе да се један од производних капацитета из алумосиликатне области лоцира на подручју Милића у вези са производњом калцинисане глинице", рекао је Дукић и подсјетио да ће о томе бити ријечи и са партнерима из Француске и Италије као носиоцима технологије и будућим купцима.

Дукић је нагласио да је заједничка оцјена представника "Боксита" и "Алумине" да је пословање у прошлој години било добро, сарадња на нивоу и сви уговори испоштовани.

"Компанија Боксит је у прошлој години Алумини испоручила око 90.000 тона руде боксит више него што је уговором било предвиђено, што је било добро за обје стране", истакао је Дукић и нагласио да је Боксит у раду са Алумином имао приход око 35 милиона КМ, од чега се на испоруку руде односи 33 милиона КМ, док је остало остварено другим пословима, превозом и продајом неких других роба.

Дукић је рекао да запослени у Алумини имају 10 одсто попуста и одгођено плаћање приликом куповине одређених роба из компаније "Боксит", те да се обављају љекарски прегледи радника Алумине у Медицинском центру у Милићима, гдје се, како каже, обављају врхунске здравствене услуге.

Предсједник Управног одбора Алумине Милорад Мотика истакао је да ова компанија има коректну пословну сарадњу са Бокситом.

"У прошлој години Боксит је према Алумини извршио план стотину одсто, чак су преко плана испоручили 90.000 тона руде боксит", рекао је Мотика и додао да је компанија из Милића у прва два мјесеца ове године испоручила знатно више руде него што је било предвиђено планом.

Мотика је захвалио представницима Боксита на повећаној испоруци руде, јер је та компанија схватили у каквој се ситуацији нашла Алумина због немогућности других добављача да допреме руду боксит.

"Помоћ Боксита у повећаној испоруци руде била је изузетно корисна, јер Алумина није имала довољне количине руде за планирану производњу", појаснио је Мотика.

Према његовим ријечима, Алумини ће у овој години требати више од 30 одсто руде у односу на претходне године, те рачунају на компанују Боксит да им у овој години испоручи максималних 500.000 тона руде.

"Алумина и Боксит раде нове пројекте, а планирамо да се направи погон за прераду хидрата у Милићима", навео је Мотика, додавши да стручне службе Алумине то већ раде, те да постоји спремност за овај пројекат чим се створи технолошки основ како би погон у Милићима био завршен до јесени.

Извор: СРНА