latinica  ћирилица
22/02/2018 |  10:13 ⇒ 23/02/2018 | 07:40 | Аутор: РТРС

Мозаик у Храму Светог Саве - симбол братства Срба и Руса (ФОТО/ВИДЕО)

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић присуствовали су презентацији мозаика главне куполе Храма Светог Саве у Београду.
Патријарх Иринеј и предсједник Републике Српске Милорад Додик (фото:РТРС/Драга Грубић - Фото: РТРС
Патријарх Иринеј и предсједник Републике Српске Милорад Додик (фото:РТРС/Драга ГрубићФото: РТРС

Предсјеник Србије оценио да је тај храм кућа за све и још један од симбола братства Срба и Руса.

"На нама је да завршимо овај храм", рекао је Вучић и указао да је Храм на Врачару "кућа за све" и још један од симбола братства Срба и Руса, али и да у том храму треба да буде јак коријен, отпоран на све олује, пријатељства са Русијом.

Презентацији су присуствовали и Његова светост патријарх српски Иринеј, руски митрополит волоколамски Иларион, министар спољних послова Србије Ивица Дачић и генерални директор компаније "Гаспромњефт" Александар Дјуков.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије уручио је, мимо протокола, Лаврову књигу "Ново косовско распеће", на руском језику.

"То је поклон у знак благодарности за његов, а самим тим и јасан став Русије према питању Косова и Метохије", рекао је митрополит Амфилохије, који је аутор књиге.

 

- Чини ми се посебно важним да се такво јединство испољава у моменту када Руска православна црква и Српска православна црква пролазе испит чврстине. Сви видимо покушаје да се цркве увуку у политичке игре као у Украјини, Црној Гори или у Македонији - истакао је Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије.

Мозаик на куполи Храма Светог Саве завршен је и на висини од 65 метара представља Христа у чину вазнесења на небо.

Ријеч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свијету.

Украс, тежак 40 тона, сачињен је у Москви, прављен годину дана, а потом превезен у Београд. Дјело је деведесет руских умјетника предвођених чувеним Николајем Мухином.

Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са четири милиона евра.

Један од водитеља програма и презентације у Храму био је српски глумац Милош Биковић, популаран у Русији.

Додик: Српска ће помоћи у завршетку радова на Храму Светог Саве на Врачару

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да Српска Храм Светог Саве у Београду доживљава као своје исходиште и мјесто окупљања. Додик је најавио да ће Српска ће учествовати у донацијама да би радови на овом величанственом здању били завршени у року.

Додик, који је данас са предсједником Србије Александром Вучићем и министром спољних послова Руске Федерације Сергејом Лавровим присуствовао презентацији мозаика главне куполе Храма Светог Саве, поручио је да се из овог светог мјеста шаље порука јединства и окупљања око највеће вриједности - вјере, као и порука пријатељства за руски народ.

Предсједник Српске је рекао да сама чињеница да се храм гради протеклих 100 година говори о истрајности српског народа.

 

"Мислим да смо ушли у годину завршних радова овог светог мјеста који је израз тежње вјерујућег српског народа и наше цркве да се баш ту на мјесту гдје су спаљене мошти Светог Саве изгради овакав храм", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, овој генерацији људи и државника припала је част да почну са завршним радовима на куполи, која је једна од најљепших, а израду мозаика за њу финансирала је Русија.

Он је најавио да ће Република Српска учествовати у одређеним донацијама како би радови на овом храму били довршени у року.

"Република Српске Храм Светог Саве доживљава као своје исходиште, као мјесто које нас окупља и привлачи", рекао је Додик.

Уређење куполе Светосавске лавре реализовао је умјетнички колектив под руководством руског академика Николаја Мухина. На мозаику површине 1280 квадратних метара радило је 70 руских и српских умјетника.