latinica  ћирилица
22/02/2018 |  09:59 | Аутор: РТРС

Кушнер напокон признао: Албанци су силовали српске жене на Космету

Да ли је Бернар Кушнер, бивши шеф Унмика, изјавом да је обилазећи својевремено српске куће у Приштини, заједно са тадашњим командантом терористичке ОВК а сада предсједником самопроглашеног Косова, Хашимом Тачијем, видио “жене које су биле нападнуте и силоване“, себе кандидовао за тужбу?

Кушнера је још прошле године француски лист “Фигаро“ најавио као једног од могућих свједока против Хашима Тачија у евентуалној оптужници које би против Тачија била подигнута пред Специјалним судом за злочине такозване ОВК, на основу извјештаја Дика Мартија, у коме је Тачи наведен као главни осумњичени за трговину органима.

"Кушнер се овом изјавом самокандидовао и за оптужницу на којој ће писати његово име. Признање бившег шефа Унмика мора да буде црвени сигнал, прије свега за Специјално тужилаштво за ратне злочине Србије јер Кушнер више нема имунитет, и за ово што говори он подлеже кривичној одговорности. Он у овој изјави, која је скандалозна, свједочи о томе да су му биле познате чињенице да су вршени злочини над Србима. " истиче професор међународног права др Душан Челић који је и предсједник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије.

Професор Челић подсјећа да је управо Кушнер својевремено негирао и постојање “жуте куће“ и трговину органима које је у свом извјештају представио Дик Марти, а који је постао темељ за формирање Суда за злочине такозване ОВК. Челић подсјећа и да је управо Кушнер увео уредбу којом је предвиђен имунитет за све високе службенике и Унмика и Кфора који их је чувао од било које врсте кривичног гоњења док им траје мандат у мисијама.

Међутим професор Челић сумња да ће суд за злочине терористичке ОВК имати надлежност да процесира Кушнера, јер је то квазисудски орган формиран политичком нагодбом између Вашингтона и Приштине, који “није мјесто гдје би могла да се тражи правда за Србе“.

Извор: Спутњик