latinica  ћирилица
21/02/2018 |  18:33 ⇒ 22/02/2018 | 10:12 | Аутор: РТРС

Разоткривени планови о припреми НАТО вјежбе на Мањачи. Шта кажу надлежни? (ВИДЕО)

Не стишавају се реакције на писање портала Dnevnik.ba,о наводној војној вјежни на Мањачи,на којој би припадници оружаних снага и НАТОа,користили муницију са осиромашеним уранијумом. Предсједник Милорад Додик изјавио је да то никада неће одобрити. Српски генерал у ОС БиХ, Драган Вуковић, категорички је демантовао писање портала да је и он присутвовао том састанку,али потврђује да има назнака да би се на вјежби користила авијација.
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba) -
Полигон Мањача (Фото: mod.gov.ba)

Не стишава се бура због могућности да се амерички војни авиони, наоружани смртоносним уранијумом појаве на небу изнад Бањалуке. Медијске наводе, да је лично учествовао у договорању вјежбе која укључују употребу муниције са осиромашеним уранијом, одлучно негира генерал Драган Вуковић.

"Било је одређених назнака да би се изводиле одређене вјежбе са припадницима америчке војске гдје би учествовало и ваздухопловство. Али, под пуном људском, војничком и генералском чашћу, као Србин и грађанин БиХ не бих присуствовао таквим састанцима нити био сагласан са употребом осиромашеног уранијума или неког другог недозвољеног средства", истиче пензионисани генерал Вуковић.

Огласио се и пуковник Предраг Панинчић који је, према писању портала Dnevnik.ba, због неслагања одстрањен са састанка на коме су договарани детаљи војне вјежбе.

"Причитао сам то све у медијима, али без одобрења стварно не смијем дати никаву изјаву, ни позитивну ни негативну, јер се могу наћи у незгодној позицији", каже Панинчић.

Из Министарства одбране БиХ прво су негирали да организују војну вјежбу, да би у наставку демантија признали да са САД разматрају реализацију ваздушно-копнене вјежбе током 2019. године. Није утврђен сценарио, број војника, као ни наоружање које би било коришћено. Извјесно је једино да ће то бити прва војна вјежба у послијератној БиХ у којој би учествовала авијација, и то страна.

"У досадашњој пракси и активностима ОС БиХ нисмо користили авијацију нити тежу боробену технику. То би била прва вјежба гдје се користе авиони", нагласио је генерал Вуковић.

Колико авиона ће учествовати у вјежби, који тип, какво им је наоружање и, на крају, ко би контролисао шта носе испод крила, питања су која изазивају сумњу и позивају на опрез званичнике Српске према идеји одржавања војне вјежбе на Мањачи.

"Наше информације говоре да је одржан састанак у Министарству одбране БиХ на коме је разматрано да се вјежбе одрже на простору Српске, да авиони полијећу са бањалучког аеродрома, а да су мете недалеко од Бањалуке на Мањачи. То је, наравно, неприхватљиво поготово имајући у виду да ти авиони имају могућност да испаљују муницију са осиромашеним уранијумом", каже предсједник Српске Милорад Додик.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ Душанка Мајкић се пита  - зашто се служе авионима када ОС БиХ немају своју опремљен ниједан авуио , имају хеликоптерску јединицу анемају авио. "Све у свему то нас тјера на опрез и да се запитамо чије су то ОС БиХ и за кога раде". каже Мајкићева.

Амбасада САД у БиХ потврдила је да су у току договори између Националне гарде државе Мериленд и ОС БиХ о заједничкој вјежби 2019,  али да те активности не би укључивале употребу осиромашеног уранијума или борбене муниције. Ипак признају, да би у вјежби, ако до ње дође, били укључени авиони А10, који су познати као "убице тенкова".