latinica  ћирилица
21/02/2018 |  18:28 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Тужилаштво се успротивило Младићевом захтјеву за пуштање

Хашко тужилаштво успротивило се захтјеву одбране генерала Ратка Младића да му се одобри пуштање на привремену слободу ради лијечења у Србији, јер сматра да се ризик од његовог бјекства повећао након изрицања првостепене пресуде којом је у новембру прошле године осуђен на казну доживотног затвора.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

У допису Механизма који је наслиједио Хашки трибунал, тужилаштво је затражило од жалбеног вијећа да одбије тај захтјев Младићевих бранилаца као неоснован и неаругментован, пренијели су београдски медији.

Тужилаштво сматра да Младић није аргументовао да би се вратио у хашки притвор по окончању привременог пуштања на слободу, као и да није доказао да постоје "посебне околности" у вези с његовим здравственим стањем које би оправдале пуштање на привремену слободу послије изрицања пресуде.

"Младић није конкретно навео коју терапију захтијева, нити зашто му адекватна медицинска њега није доступна у Холандији", навело је тужилаштво.

Тужилаштво је подсјетило да раније и расправно и жалбено вијеће Хашког трибунала није усвојило овај захтјев Младићеве одбране да буде пуштен ради лијечења у Русији, као ни у Србији.

Почетком октобра Влада Србије је дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу ради лијечења, на захтјев Младићеве породице и бранилаца, али Трибунал том захтјеву није удовољио.

Хашки трибунал је Младића 22. новембра прошле године првостепеном пресудом осудио на доживотни затвор због злочина у БиХ, а очекује га другостепени поступак пред Механизмом по жалби коју је најавила његова одбрана.

У притвору Хашког трибунала је од маја 2012. године, пошто је ухапшен након скоро 12 година скривања.

Његова породица и адвокати непрекидно апелују да му се одобри лијечење на слободи, јер у притворској јединици у Хагу нема адекватну његу и живот му је угрожен.