latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:39 ⇒ 18:51 | Аутор: РТРС

Приједор: Поводом Међународног дана матерњег језика - "Слово о српском језику" (ВИДЕО)

Поводом Међународног дана матерњег језика, који се обиљежава 21. фебруара, у Основној школи "Петар Кочић“ у Приједору организована је приредба - "Слово о српском језику". У оквиру колажног програма, учествовале су све школске секције.
Слово о српском језику - Фото: РТРС
Слово о српском језикуФото: РТРС

Материњи, српски језик је наш код, културно оруђе, насљеђе и заједништво, поручили су ђаци и наставници приједорске Основне школе "Петар Кочић". У времену увођења модерних технологија и глобализације енглеског језика, циљ је очувати српски језик и ћирилицу.

"Желимо да подстакнемо све ученике и остале раднике школе да чувамо наш језик, јер је он дио нашег идентитета. Ако човјек заборави своје име и језик, он престаје да постоји", изјавила је ученица ове школе Анастасија Буђа.

Њен друг Василије Пачариз истиче да је у времену када је тренд знати много језика изузетно важно очувати свој, матерњи језик.

Пригодним програмом представљен је српски језик у групи индоевропских језика, као и развој ћирилице кроз историју. По матерњем језику нас препознају у свијету, а његово очување је заједничка мисија.

"Ми наставници смо чувари језика. Али не само наставници у школама,  и институције које се баве матерњим језиком би морале да се њиме више баве и да га његују", рекла је предсједник Актива наставника српског језика у ОШ „Петар Кочић“ Приједор Нада Вуковић.

На овој манифестацији поручено је да би за сваку ријеч, изведену из страног језика, требало да користимо одговарајућу ријеч српског језика и да нам то буде обавеза у чувању идентитета нашег народа.