latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:32 | Аутор: РТРС

ФБиХ: Ускладити одредбу Закона о продаји станова са станарским правом

Уставни суд БиХ констатовао је да надлежно министарство, Влада и Парламент Федерације БиХ још нису поступили по налогу из његове одлуке и ускладили одговарајућу одредбу федералног Закона о продаји станова на којима постоји станарско право, у дијелу који се односи на утврђивање накнаде, са Уставом БиХ и Протоколом уз Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

На интернет страници Уставног суда БиХ наводи се да су на састанку представника Уставног суда БиХ и извршне и законодавне власти ФБиХ посебно разматране посљедице које могу да услиједе због неизвршења ове одлуке Уставног суда БиХ.

Представници Парламента и Владе ФБиХ упознали су Уставни суд БиХ о активностима које су предузимане у периоду од доношења одлуке Уставног суда до данас на имплементацији поменуте и других одлука.

Они су нагласили да у ФБиХ постоји спремност за извршавање одлука Уставног суда, али да у конкретном случају, иако је било покушаја, спорне одредбе Закона нису усклађене са Уставом БиХ због немогућности да се о предлаганим рјешењима и приједлозима постигне подршка и потребна сагласност у законодавном поступку.

Уставни суд је информисан да је тренутно у ресорном федералном министарству припремљен нацрт закона којим би била имплементирана наведена одлука Уставног суда.

Речено је да се очекује врло брзо да Влада ФБиХ утврди приједлог закона и достави га у парламентарну процедуру ради усвајања по хитном поступку.

Наглашено је да је то посебно важно с обзиром да је од доношења одлуке Уставног суда, односно утврђивања обавезе за органе ФБиХ прошло скоро шест година.

Учесници састанка сагласили су се да су активности Владе и Парламента ФБиХ око спровођења одлуке биле неефикасне и да се њено неспровођење, без обзира на разлоге, не може оправдати.

Састанку су присуствовали предсједник Уставног суда БиХ Мирсад Ћеман и потпредсједник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић са сарадницима, те предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ Един Мушић, предсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ Лидија Брадара и предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић.

Извор: Срна