latinica  ћирилица
21/02/2018 |  13:57 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Добој - Директор школе подноси кривичну пријаву против градоначелника Петровића

Директор добојске Основне школе "Доситеј Обрадовић" Ведран Глигорић најавио је да ће против градоначелника Добоја Обрена Петровића покренути поступак пред надлежним органима због "распиривања националне мржње и клевете", јер је изјавио да у овој школи "постоје одређени међунационални проблеми".
Засједао Школски одбор ОШ "Доситеј Обрадовић" Добој - Фото: РТРС
Засједао Школски одбор ОШ "Доситеј Обрадовић" ДобојФото: РТРС

Глигорић је рекао да је изостало тражено јавно извињење Петровића који своје наводе није документовао. Он наглашава да у овој школи нема нетрпељивости, неравноправности или дискриминације по националној основи, што је раније и констатовано на сједници Наставничког вијећа, Школског одбора и Вијећа родитеља.

"Имамо сазнања да ових дана Петровићеви сарадници обилазе родитеље и поједине запослене у школи и покушавају на различите начине да дођу до изјава, писаних и усмених, да постоји неки облик национализма. Оно чиме смо ми до сада одговорили је јединство свих наставника, запослених и родитеља", рекао је Глигорић.

Глогорић је подсјетио да је за обнову централног објекта и подручне школе "Доситеј Обрадовић", која је по саставу једна од највећих мултиетничких у БиХ, издвојено око 450.000 КМ, а ријеч је о средствима међународних организација и Владе Републике Српске, док Градска управа није издвојила ниједну марку, те је одбила да буде гарант за учешће у међународним пројектима за обнову.

Глигорић, који је и одборник Социјалистичке партије у локалној скупштини, позвао је Петровића да у политичку борбу не уводи дјецу и наставнике.

Предсједник добојског Градског одбора СП-а Срђан Тодоровић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је позадина Петровићевог понашања покушај да се одборници социјалиста политички дисциплинују у локалној скупштини, креирањем међунационалних тензија због градоначелникове обавезе према бошњачким политичким лобијима.

Он каже да на данашњем колегијуму Скупштине града није уважен захтјев социјалиста да се повуче тачка дневног реда да се на наредној сједници разматра Петровићева иницијатива о стању међунационалних односа у школи "Доситеј Обрадовић", која није образложена и поткрепљена чињеницима, нити је Скупштина надлежна за то.

Извор: СРНА