latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:55 ⇒ 12:09 | Аутор: РТРС

Русија: Авио-бомба "сврдло" есктремно прецизна и разорна

Нова разорна бомба "сврдло" биће стављена на располагање руској војци ове године - она појачава ударни потенцијал борбеног ваздухопловства и знатно повећава губитке на страни непријатеља, наводе стручњаци.
Руска бомба - Фото: Screenshot/YouTube
Руска бомбаФото: Screenshot/YouTube

"Сврдло" је једрећа авио-бомбе тежине до 500 килограма састављена из самонавођених ударних бојевих елемената.

Комплетна тестирања обављају се у складу са жељама купца - Министарства одбране Руске Федерације, након чега се очекује њено увођење у наоружање.

Бомба је намијењена уништавању непријатељске оклопне борбене технике, копнених радарских капацитета и командних пунктова.

Главна предност ове бомбе у односу на постојеће огледа се у томе што авион може да је испусти неколико десетина километара далеко од циља, што је до сада било немогуће и непримјењиво за гравитационе авио-бомбе које се налазе у наоружању руских Ваздушно-космичких снага.

Нова авионска бомба може бити бачена на непријатеља са удаљености од 30 километара, а, захваљујући систему сателитске навигације ГЛОНАСС, добијени су екстремни параметри прецизности са којима погађа циљ.

Бомба је дугачка 3,1 метар, њен калибар износи 450 милиметара, а укупна маса 540 килограма.

Зона њене употребе по висини креће се 100-14.000 метара, док је брзина приликом њеног одбацивања ограничена на 1.100 километара на час.

Бојеви пробојни елементи опремљени су топлотним и радарским главама за самонавођење, а цјелокупан електронски систем навођења "сврдла" одликује висок степен отпорности на масивно противелектронско дејство непријатеља.

Бомба нема никакав додатни погонски блок за достизање пројектованог домета, који остварује захваљујући одличним аеродинамичним рјешењима, која јој омогућавају да попут једрилице долети до одредишта.

Невидљивост за радаре представља још једну изузетно важну одлику "сврдла", које је изузетно тешко открити средствима противваздушне одбране, без обзира на распон радио-таласа радара, наводе стручњаци, а преноси "Руска ријеч".

Извор: СРНА