latinica  ћирилица
21/02/2018 |  11:53 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

У Требињу представљен пројекат Мире Лолић Мочевић, "Душу нису убили" (ВИДЕО)

У Требињу је представљен пројекат "Душу нису убили", који се састоји од истоименог документарног филма и књиге свједочења новинарке РТРС-а Миле Лолић Мочевић и историографске монографије "Затирање Срба у БиХ у 20. вијеку" професора Драге Мастиловића, декана Филозофског факултета у Источном Сарајеву.
Мира Лолић Мочевић, промоција пројекта -
Мира Лолић Мочевић, промоција пројекта

Према мишљењу многих историчара и научника, голготу, коју је прошао српски народ током 20. вијека, није прошао ни један други народ у Европи, истакла је Мира Лолић Мочевић.

Зато је циљ ових књига да отргну од заборава страдање српског цивилног становништва током једног вијека и три рата.

"То је уџбенички документ, литература да покаже и свијету и нама самима колико само страдали. Циљ пројекта је да сами то увидимо. Направили смо синтезу догађаја и зато смо филм превели на енглески, њемачки и француски. Књига је преведена на енглески, ми желимо да овим пројектом упознамо цијели свијет", наводи Лолић Мочевић.

На једном мјесту смо смјестили историографску грађу и свједочења, јер желимо да покажемо шта су све урадили српским цивилима, женама, дјеци и старима. Цивили би морали бити заштићени, а српске цивиле нажалост нико није штитио", објаснила је Лолић Моћевић.