latinica  ћирилица
21/02/2018 |  10:44 | Аутор: РТРС

Обустављено трговање дионицама компанија из система Агрокора

Загребачка берза данас је обуставила трговање дионицама компанија из система Агрокора, због кризе настале након што је ванредни повјереник хрватске Владе за тај концерн Анте Рамљак поднио неопозиву оставку.
Агрокор (Фото: progressive.com.hr) -
Агрокор (Фото: progressive.com.hr)

Трговање је обустављено дионицама фирми Звијезда, Ледо, Јамница, Житњак, ПИК Винковци и Вупик.

Поједини хрватски медији јављају да су могући кандидати за новог ванредног повјереника за Агрокор бивши предсједник управе Подравке Звонимир Мршић, Фабрис Перушко из управе Тиска и члан ванредне управе за Агрокор, задужен за финансије Владимир Бошњак.

Гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић рекао је да се иницијална процјена од 0,2 до 0,3 одсто успоравања привредног раста Хрватске због реструктурирања Агрокора показала као тачна.

Рамљак је поднио оставку на мјесто повјереника због сталних напада и притисака. Оставку је поднио премијеру Хрватске Андреју Пленковићу на састанку у Влади на којем је расправљано о будућности Агрокора.

Рамљак је прије двије седмице сву документацију о савјетницима тог концерна донио хрватском премијеру који је наредио анализу.

Предаја документације је услиједила након избијања афере у којој је откривено да је компанија у којој је Рамљак радио прије преузимања функције повјереника добијала 33.600 евра седмично за услуге главног савјетника у процесу реструктурисања Агрокора.

Извор: СРНА