latinica  ћирилица
21/02/2018 |  07:52 ⇒ 08:01 | Аутор: РТРС

Данас наставак суђења Mахмуљину за злочине над Србима

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Сакиб Махмуљин - Фото: РТРС
Сакиб МахмуљинФото: РТРС

На рочишту одржаном 24. јануара, свједок Тужилаштва БиХ некадашњи начелник штаба Трећег корпуса Кадир Јусић изјавио је да је одред "Ел муџахедин" 1993. године стављен у састав тог корпуса и да је Махмуљин, као командант, био одговоран да контролише извршење наређења и контактира са њима.

"Једини човјек који је у команди могао да контактира с њима био је Сакиб Махмуљин који је за то био овлаштен. Са њима је било тешко остварити контакт", рекао је Јусић.

Он је потврдио да је у војној акцији "Фарз 95" напада на Возућу, осим других јединица, учествовао и одред "Ел муџахедин", који је у тој операцији био претпочињен 35. дивизији.

Оптужница терети Махмуљина да, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Изврор: СРНА