latinica  ћирилица
19/02/2018 |  12:58 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

До петка сусњежица и снијег

У Републици Српској ће до краја седмице преовладавати облачно вријеме са сусњежицом и снијегом, те повећањем сњежног покривача у готово свим крајевима.

Дежурни метеоролог у Хидрометеоролошком заводу Републике Српске Игор Ковачић рекао је Срни да се ноћас очекује веће наоблачење са снијегом, сусњежицом и кишом, уз пораст сњежног покривача, посебно у планинама и брдовитим предјелима.

"Највише снијега се очекује у планинама од југозапада на запад и сјеверозапад Крајине. У нижим предјелима смјењиваће се киша, сусњежица и понегдје снијег. Поподне и увече умјерен снијег на истоку. Јутарња температура ваздуха биће од минус три до два степена, а највиша дневна од минус један до пет степени Целзијусових", рекао је Ковачић.

У сриједу, 21. фебруара, очекују јаче падавине од крајњег запада, југозапада до југа, тако да ће сњежни покривач расти и у планинама и у нижим предјелима на западу.

Ковачић је навео да ће послије подне падавине јењавати, да би касније у већини предјела било суво или уз ријетке и слабе падавине.

"Јутарња температура ваздуха биће од минус два до два степена, а највиша дневна од два до шест степени Целзијусових", додао је Ковачић.

У четвртак, 22. фебруара, очекује се облачно и прохладно вријеме са падавинама, али и периодима сувог времена. Јачих падавина биће на крајњем западу, југозападу и југу.

"У ноћи на петак ново јаче наоблачење са запада и југа доноси нови снијег, а на југу обилније падавине. Јутарња температура ваздуха биће од минус два до два степена, а највиша дневна од два до шест спепени, на југу и до девет степени Целзијусових", навео је Ковачић.

Он је додао да ће у петак наши крајеви бити на предњој страни циклонске циркулације у западном Медитерану, тако да ће бити облачно и прохладно са падавинама.

"Јачи снијег падаће од крајњег сјеверозапада, запада до планина на југозападу, док ће на југу падати обилна киша, а биће услова и за грмљавинске процесе. На истоку земље киша, а у планинама тог региона киша која ће се ледити при тлу", рекао је Ковачић.

Јутарња температура ваздуха биће од нула до пет степени, а највиша дневна од два до седам, на југу до десет степени Целзијусових.

Извор: СРНА