latinica  ћирилица
18/02/2018 |  12:43 | Аутор: РТРС

Представљена кобасица дуга више од два километра и тешка 2,5 тоне

У Турији, насељу у војвођанској општини Србобран, представљена је најдужа кобасица на свијету, дугачка 2.034 метра и тешка 2,5 тоне.

Кобасица чији су димензије за Гинисову књигу рекорда представљена је на чувеној туријској "Кобасицијади", највећем фестивалу кобасице у Србији.

Џиновску кобасицу у центар насеља довукао је трактор и то умотану у целофан и уз пратњу тамбураша.

Завршила је на распродаји, а продавала се на метар.

За куповину кобасице - рекордерке владало је огромно интересовање међу више од 50.000 посјетилаца из Војводине, али и других крајева Србије, који су се данас сјатили у Турију.

Велико интересовање владало је и за куповину "обичних" туријских кобасица.

Посјетиоци су испред штанда "Туријска кобасица", чекали и по пола сата да купе кобасицу по цијени од 500 динара /око четири евра/ за килограм.

Такође гигантска кобасица, коју су справили туријски мајстори 2013. године, ушла је у Гинисову књигу рекорда као надјужа кобасица на свијету.

Туријски кобасичари кажу да се прави, као и свака права кобасица, само од меса, паприке, бијелог лука, соли и бибера, а пуни се у природна цријева.

У Турији се данас и сутра одржава 34. по реду "Туријска кобасицијада", велика туристичка манифестација посвећена надалеко познатом туријском деликатесу.

Извор: Независне новине