latinica  ћирилица
16/02/2018 |  16:42 | Аутор: РТРС

Због чега су женске руке зими хладније од мушких?

Научници тврде да су женске руке, у ово доба године, хладније од мушких. Због тога би жене и дјеца требало да, током зиме, чешће држе руке у џеповима или да носе рукавице будући да имају мање мишићне масе која генерише топлоту и одржава тјелесну температуру.
Руке - Фото: илустрација
РукеФото: илустрација

Научници са Универзитета у Кембриџу тестирали су добровољце држећи њихове дланове три минута у леденој води. Руке оних који су имали више мишића угријале су се знатно брже, показали су снимци термалне камере.

Ово откриће изненадило је стручњаке, пошто се претпостављало да је маст важнија код загријавања хладних руку. Научници су сматрали да се масне ћелије понашају као изолатор, али су мишићи ти који имају кључну улогу у одржавању топлоте тијела.

Главна ауторка студије, коју је радио тим биолошких антрополога, Стефани Пејн каже да је "свијест о ефектима тјелесне композиције" на то колико су нам хладне руке од пресудног значаја.

Ова студија, објављена је у часопису American Journal of Physical Anthropology, прва је која је успјела да наведе 114 добровољаца, старих између 18 и 50 година, да потопе своје руке у ледену воду.

- Руке имају велику површину у односу на запремину, што представља изазов када је одржавање топлотне равнотеже у хладним условима. Тијело је невјероватан динамичан систем који корисити мишиће да генерише и одржава тјелесну топлоту, укључујући и руке - закључује Пејнова.

Извор: Б92