latinica  ћирилица
14/02/2018 |  21:32 ⇒ 22:05 | Аутор: РТРС

Додјела одликовања поводом Дана државности Србије

Предсједник Србије Александар Вучић наводи да, додјелом одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности, Србија - славећи лауреате - прославља себе и своју будућност.
Додјела одликовања поводом Дана државности Републике Србије - Фото: РТС
Додјела одликовања поводом Дана државности Републике СрбијеФото: РТС

 Због својих дјела, ове године одликоване су 22 особе, институције, удружења као и три страна држављанина.

"Истицањем појединаца, показујемо прави пут и правимо систем вриједности којем тежимо. Међу награђенима има оних који су читав живот посветили напретку и грађењу Србије", нагласио је Вучић.

Одликовања су уручена глумцима, пјевачима, академицима, неколицини странаца и институцијама, а образложење за добијање ордена изложио је декан Правног факултета и предсједник Комисије за одликовања Сима Аврамовић.

Орденом су одликовани: Универзитет у Београду – Орден Карађорђеве звијезде првог степена, Народно позориште у Београду – Сретењски орден првог степена, Центар за породични смјештај и усвојење "Милошевац" – Сретењски орден првог степена, Ансамбл народних игара и пјесама Србије "Коло" – Орден Карађорђеве звијезде другог степена.

Ордење је уручени и Музеју Војводине у Новом Саду, Геолошком заводу Србије, Савезу удружења бораца НОР-а Србије (1941–1945. и 1999), Савезу инжењера и техничара Србије, Милану Стевовићу...

Златном медаљом за храброст постхумно је одликован Милан С. Вујовић.

Златним медаљама за заслуге одликовани су проф. др Дејан Илић, Катарина Дешић, академик Светомир Арсић Басара, проф. др Миодраг Живковић, Рада Ђуричин, Марко Николић и постхумно Миливоје Мића Марковић и Предраг Цуне Гојковић.

"Желим да захвалим не само због овде присутних него у име свих оних који су нама помогли да до својих резултата дођемо", рекао је глумац Марко Николић.

Сребрна медаља за заслуге одликовање је које су добили Јан Бацур, Миомир Филиповић Фића и Предраг Бајо Луковић.

Такође, одликовани су и Габријела Шуберт, Хорхе Качинеро и Шел Магнусон.

Вучић је поручио да Србија данас, славећи њих, прославља себе и своју будућност.

"Захваљујем у име Србије и грађана лауреатима, који дају примјер да су вриједно, посвећено, марљиво радећи највише урадили за отаџбину", рекао је Вучић.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић изјавио је, поводом одликовања Универзитета Орденом Карађорђеве звијезде првог степена, да је за њега од посебног значаја што је на овакав празник добио признање за нешто што је успјешно радио годинама и деценијама.

За 210 година постојања, Универзитет је изњедрио личности попут Јосифа Панчића, Јована Цвијића, Михаила Петровића Аласа, а и даанас студенти његују традицију и остварују високе резултате на такмичењима широм свијета, што, каже, говори о добром квалитету наставе.

Истиче да се Универзитет у Београду налази међу 300 најбољих универзитета у свијету, а на трећем мјесту је у источној и југоисточној Европи.

Извор: РТС