latinica  ћирилица
14/02/2018 |  18:03 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Почасна паљба на Калемегдану, Нишкој и Петроварадинској тврђави

Поводом обележавања 15. фебруара - Дана државности Републике Србије, данас је на Савској тераси на Калемегдану извршена почасна паљба са десет плотуна из шест артиљеријских оруђа у складу са наређењем које је тим поводом дао предсједник Републике Србије. Почасна паљба изведена је истовремено и на Нишкој и Петроварадинској тврђави.
Нови Сад: Почасна артиљеријска паљба - Фото: СРНА
Нови Сад: Почасна артиљеријска паљбаФото: СРНА

Паљби коју је извео гардијски батаљон Војске Србије присуствовали су бројни грађани. 

Министар одбране Александар Вулин честитао је свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије Сретење - Дан државности Србије, истичући да је у српској историји овај дан од посебног значаја, превасходно због жеље српског народа да створи модерну српску државу и трајан је извор и надахнуће будућим поколењима.

Ове године, почасна артиљеријска паљба изведена је истовремено, у 16 часова, на Калемегдану, Нишкој тврђави и Петроварадинској тврђави.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић навео је да је први пут у модерној историји Србије почасна паљба поводом Дана државности, по наредби предсједника Републике, изведена у три града - Београду, Новом Саду и Нишу.

- У симболичком смислу тиме смо данас показали државно јединство и заједништво - рекао је Мировић новинарима.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић нагласио је да је данашњи дан још једна прилика да се одужимо прецима.

- Дан државности је прилика да се одужимо прецима који су нам оставили слободу и који су нас завјетовали да се боримо за модерну и развијену Србију, али и да се боримо за нашу дјецу и дјецу наше дјеце - рекао је Вучевић.

Командант Прве бригаде Копнене војске Србије Жељко Петровић каже да је почасна паљба поводом Дана државности Србије увод у почетак обиљежавања 100 година од ослобођења Србије у Првом свјетском рату.

Почасну паљбу извели су припадници Гардијске бригаде Војске Србије са платоа Тврђаве испред Музеја града Новог Сада.

Дан државности слави се у знак сјећања на 15. фебруар 1835. године када је донесен Сретењски устав, први највиши законодавни акт тадашње Књажевине Србије.

Извор: СРНА/РТС