latinica  ћирилица
14/02/2018 |  16:02 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Приједор добија Културни центар (ВИДЕО)

У Приједору је актуелизовано дугогодишње неријешено питање изградње приједорског Културног центра, у којем би Народна библиотека "Ћирило и Методије", која је више од три деценије подстанар, требало да добије адекватан простор.
Приједор, пројекат културног центра - Фото: РТРС
Приједор, пројекат културног центраФото: РТРС

У Заводу за изградњу Града Приједора, израђен је идејни пројекат Културног центра у који би требало да буде пресељена и градска Народна библиотека "Ћирило и Методије". У оквиру Културног центра, између осталог, предвиђена је и изградња прве концертне дворане.

И док у градској библиотеци чекају да се изврше измјене идејног пројекта и утврди финансијер инвестиције, вриједне око четири милиона КМ, од приједорске Градске управе из библиотеке траже да се хитно измјести Дјечије одјељење, које ради у изузетно тешким условима.

Приједорска Народна библиотека "Ћирило и Методије", матична за подручје приједорске регије, већ 31 годину подстанар је у згради Музеја "Козаре". Највећи проблем је недостатак простора за смјештај око 65.000 књига. Најтеже је на Дјечијем одјељењу.

- У Дјечијем одјељењу имамо четири дјелатности. Ту је библиотекар који води то одјељење, радник завичајне збирке, библиотекар који води набавку књига, те рачуноводство. Упутили смо захтјев градоначелнику да нам се одобри бар исељење Дјечијег одјељења - каже Мара Ећим, директорка библиотеке.

Урађен је идејни пројекат изградње Културног центра, у којем би централно мјесто требало да има приједорска библиотека. Културни центар требало би да буде изграђен на локацији некадашњег биоскопа "Мраковица", али и на простору поред, повезан пасарелом. Уз библиотеку, предвиђена је и изградња концертне дворане.

- Простор Народне библиотеке је резервисан за 1.600 квадратних метара. Био би рађен у два сегмента, а поред Народне библиотеке предвиђена је и велика концертна дворана коју Приједор сања и треба да има. Вриједност пројекта је око четири милиона КМ - наводи Ећимова.

У библиотеци тренутно чекају на измјену идејног пројекта, али и на финансијску помоћ ресорног министарства и Града Приједора при изградњи Културног центра. Ради самоодрживости, у оквиру овог објекта предвиђена је и изградња књиговезнице, рестаураторског центра и кафе галерије.