latinica  ћирилица
14/02/2018 |  15:21 | Аутор: РТРС

Михајловић: Реконструкција пруге Београд-Загреб могла би да почне 2019. године

Реконструкција пруге Београд-Загреб могла би да почне у 2019. години, а вриједност радова у Србији је 250 милиона евра, рекла је данас министар грађевинарства Србије Зорана Михајловић.
Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић - Фото: СРНА
Потпредсједник Владе Србије Зорана МихајловићФото: СРНА

Михајловићева је рекла да ће се ове године радити на припреми пројектно-техничке документације, а да би протокол о сарадњи на пројекту реконструкције пруге требало да буде потписан у наредних мјесец дана, ако се хрватски министар задужен за саобраћај одазове позиву и дође у Београд.

"Пруга Београд-Загреб је још један од начина да се повежемо са регионом. Србија је иницирала пројекте у железничкој и путној инфраструктури за повезивање са околним земљама, где већ нису били покренути пројекти, као што је и повезивање ауто-путем Београда и Сарајева", рекла је Михајловићева новинарима у Београду.

Наводећи да се тренутно возом од Београда до Загреба путује око седам часова, Михајловићева је истакла да је са стране Србије већ реконструисан дио пруге ка Шиду и да треба завршити пројектно-техничку документацију.

"Припремићемо и аплицирати ка ЕУ фондовима да бисмо заједно реализовали тај пројекат", рекла је Михајловићева и додала да ће Хрватска на свом дијелу морати много више да реконструише пругу, него Србија.

Пруга Београд-Загреб дуга је 412 километара и дио је жељезничког Коридора 10.

Дио пруге кроз Србију дуг је 116 километара и планирана је реконструкција оба колосијека на цијелој дионици Голубинци-Шид, односно до границе са Хрватском, као и модернизација дијела од Руме до Шида.

Извор: СРНА