latinica  ћирилица
14/02/2018 |  12:56 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Влада Српске одобрила 1,1 милион КМ за социјално збрињавање радника

Влада Републике Српске је на данашњој сједници одобрила средства за социјално збрињавање радника у износу од 1.101.640 КМ.
Сједница Владе РС - Фото: РТРС
Сједница Владе РСФото: РТРС

Средства су одобрена за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и осигурање од незапослености за 925 радника из пет предузећа који су процесом стечаја предузећа остали без запослења, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Средства се распоређују Фонду ПИО Републике Српске у износу од 1.092.471 КМ за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за раднике предузећа у стечају АД "Грађевинар" из Новог Града, Јавно предузеће "Комуналац" из Љубиња, "25. Новембар" из Челинца и Индустрија конфекције "Новотекс" из Требиња.

"Заводу за запошљавање Републике Српске биће распоређена средства у износу од 9.168 КМ за уплату доприноса за осигурање од незапослености за раднике предузећа у стечају - Предузеће за угоститељство, туризам и трговину АД Соколац из Сокоца, а допринос за пензијско и инвалидско осигурање ће бити измирен у наредном периоду", наводи се у саопштењу.

Влада је дала је сагласност на текст "Анекса један Споразума о успостављању специјалних и паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске који садржи Споразум о спречавању асимилације српског народа" и дала сагласност на текст у предложеном облику.

"Овим споразумом Србија и Република Српска настоје да чврсто обавежу своје државне органе, установе и организације како би омогућили материјалне, друштвене и политичке услове за успјешан развој, очување и неговање културе и националног идентитета српског народа", наводи се у саопштењу.

Влада Републике Српске усвојила је данас Енергетски биланс Републике Српске - план за 2018. годину, којим је планирана производња 7.957,55 гигават-часова електричне енергије.

Енергетским билансом планирана је производња 6.626.950 тона угља, при чему се највећи дио угља користи за рад термоелектрана, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Планирана је и прерада око 930.000 тона сирове нафте, рафинеријских полупроизвода и адитива у Рафинерији нафте у Броду чијом прерадом ће бити произведено 915.000 тона нафтних деривата.

У саопштењу се наводи да је планирана потрошња природног гаса од 70 милиона метара кубних и укупна бруто производња топлоте за гријање од 1.781 тераџула, при чему је финална потрошња топлотне енергије планирана у количини од 1.386 тераџула, од чега се око 75 одсто користи за загријавање домаћинстава.

Планирано је да укупна финална потрошња енергије у Републици Српској износи око 50 петаџула.

Највећи дио потрошње као и ранијих година припада домаћинствима, јавном сектору, малим комерцијалним потрошачима, топланама у износу од 55,9 одсто, док на сектор саобраћаја отпада 32 одсто потрошње, а индустрија троши 11,8 одсто укупне финалне потрошње енергије, наводи се у саопштењу.

Укупан спољнотрговински промет Републике Српске у прошлој години износио је 8,334 милијарди КМ и већи је за 1,063 милијарди КМ, или за 14,63 одсто од спољнотрговинског промета из 2016. године, наведено је у информацији коју је данас усвојила Влада Српске.

У информацији се наводи и да је остварени извоз у прошлој години већи за 21,34 одсто, а увоз већи за 10,26 одсто у односу на 2016. годину, док је покривеност увоза извозом била 71,58 одсто, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Укупан спољнотрговински дефицит у прошлој години износио је 1,38 милијарди КМ и мањи је у односу на 2016. годину када је износио скоро 1,6 милијарди КМ.

Укупан спољнотрговински промет Републике Српске са државама ЕУ у прошлој години је у односу на 2016. годину већи за 14,85 одсто.

Увоз Српске из држава ЕУ у посматраном периоду већи је за 9,36 одсто, а извоз је повећан за 20,72 одсто.

Српска је у прошлој години са земљама ЦЕФТА повећала укупан спољнотрговински промет за 12,53 одсто у односу на 2016. годину, гдје је увоз повећан за 5,94 одсто, а извоз за 23,75 одсто.

Влада Републике Српске не прихвата понуђени Нацрт закона о електронским комуникацијама БиХ зато што представља пренос уставних надлежности са Републике Српске на ниво БиХ.

Влада тражи да у закону о електронским комуникацијама БиХ буду јасно дефинисане надлежности институција Републике Српске у областима планирања, изградње, одржавања и кориштења инфраструктуре, електронске комуникационе мреже, дигиталне радио-телевизије, услуге позива у хитним случајевима и јединствени европски број за хитне случајеве - 112, заштите права крајњих корисника, инспекцијског надзора.

На данашњој сједници Владе задужено је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске да у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу обавијести Министарство комуникација и транспорта БиХ о закључку Владе Републике Српске, те да прати активности у вези са понуђеним законом и редовно обавјештава Владу Републике Српске с циљем предузимања неопходних мјера.

Министарство саобраћаја и веза Српске задужено је да у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу обавијести представнике Републике Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ о донесеном закључку и потреби заштите уставне надлежности Републике Српске.

Влада Републике Српске прихватила је информацију о Нацрту закона о електронским комуникацијама БиХ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

На сједници је утврђен Нацрт закона о измјени Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, те Нацрт закона о измјени Закона о Фонду за управљање некретнинама и потраживањима у власништву Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о изради секторских планских докумената за период 2018-2020. и иницијативи за припрему пакета акционих докумената за Ипа два за 2018. годину.

Републички органи управе задужени су да учешће у процесу припреме пакета акционих докумената за Ипа два за 2018. годину спроводе искључиво у координацији са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу Српске, те уз пуно поштовање одредби Одлуке о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње.

Влада Републике Српске поново захтијева од привременог ДИПАК-а /координатор БиХ за Ипа/ да, у сарадњи са именованим члановима Привременог Ипа два одбора, обезбиједи пуну примјену договореног система координације процеса европских интеграција у БиХ у процесу програмирања пакета акционих докумената Ипа за 2018. годину.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу задужено је да о овом закључку информише кабинет предсједавајућег Савјета министара, Дирекцију за европске интеграције БиХ, чланове Привременог Ипа два одбора и Делегацију ЕУ у БиХ.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о спровођењу и мјера и активности из "Акционог плана Републике Српске за реализацију препорука Европске комисије са првог Пододбора за пољопривреду и рибарство између ЕУ и БиХ".

Усвојен је и допуњени акциони план Републике Српске за реализацију препорука Европске комисије са првог састанка Пододбора за пољопривреду и рибарство између ЕУ и БиХ.

Задужени су републички органи управе, чији су представници именовани 23. априла 2015. године у Пододбор за пољопривреду и рибарство у оквиру Одбора за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ, да приступе реализацији мјера и активности које до сада нису завршене, а које су утврђене Акционим планом и да о томе извјештавају Министарство за економске односе и регионалну сарадњу.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу задужено је да у својству републичког координатора процеса европских интеграција о реализацији Акционог плана информише Владу Републике Српске.

 Влада Републике Српске данас је у Бањалуци дала сагласност Министарству породице, омладине и спорта на план утрошка средстава за 2017. годину у износу од 1.601.593 КМ.

Средства ће бити распоређена за субвенцију каматне стопе за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова у износу од 2.166 КМ и текуће грантове непрофитним удружењима и организацијама за афирмацију породице у износу од 43.478 КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

За текуће грантове за реализацију програма дефинисаних Омладинском политиком Републике Српске и пројеката за унапређење и развој омладинског организовања биће издвојено 336.528 КМ, текуће грантове јавним установама и установама образовања за реализацију омладинских пројеката 49.219 КМ, док ће за текуће грантове младима и омладинским организацијама у руралним срединама бити издвојено 37.049 КМ.

Средства ће бити распоређена за текуће грантови за пројекте подршке међународне сарадње и мобилности младих у износу од 64.139 КМ, текуће грантове за подршку активностима и пројектима за унапређење и развој волонтирања у износу од 55.788 КМ, текуће грантове спортским организацијама у износу од 537.301 КМ, текући грант за пројекат Мале олимпијске игре у износу од 36.840 КМ, текуће грантове спортским организацијама лица са инвалидитетом у Републици Српској у износу од 45.440 КМ.

За финансирање пројеката и програма у складу са Законом о играма на срећу биће издвојено 181.300 КМ, текуће грантове за финансирање спортских клубова и спортских манифестација у Брчко дистрикт 76.181 КМ, текуће грантове врхунским и перспективним спортистима у Републици Српској 2.600 КМ, капиталне грантове младима и омладинским организацијама у руралним срединама 43.559 КМ, те капиталне грантове непрофитним организацијама за изградњу, реконструкцију и санацију спортских објеката у износу од 90.000 КМ.

Влада Републике Српске усвојила је информацију о одржаном другом састанку Посебне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ и о спровођењу мјера и активности за реализацију препорука из Акционог плана Републике Српске са првог састанка Посебне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ.

Задужују се републички органи управе, чији су представници именовани рјешењем Владе Републике Српске од 19. фебруара 2016. године, да приступе реализацији мјера и активности из Акционог плана, које до сада нису завршене, те да о томе извјештавају Министарство за економске односе и регионалну сарадњу.

У саопштењу се наводи да се задужују службеници да припреме додатне информације и документа затражена на другом састанку Посебне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ, и да, их посредством Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, доставе Европској комисији.

Задужују се институције да у року 20 дана од добијања препорука Европске комисије са другог састанка Посебне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ, а у сарадњи са Министарством за економске односе и регионалну сарадњу, израде и Влади Републике Српске доставе на разматрање и усвајање Приједлог акционог плана Српске за реализацију препорука Европске комисије са састанака Посебне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу задужује се да, у својству републичког координатора процеса европских интеграција, о реализацији акционог плана информише Владу Републике Српске.

Влада Републике Српске усвојила је извјештај о реализацији програма рада и финансијског плана Агенције за мирно рјешавање радних спорова за 2017. годину и програм рада и финансијски план установе за ову годину.