latinica  ћирилица
13/02/2018 |  14:43 | Аутор: РТРС

Шаровић: 65 одсто извезеног меса поријеклом из Српске

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас Срни да Република Српска има највише користи од извоза меса у Турску јер од укупно извезене количине у ову замљу у 2016. и 2017. години 65 одсто откупљених живих грла потиче из Републике Српске.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

"Министарство спољне трговине и економских односа БиХ својим снажним утицајем обезбиједило је нову дозволу за извоз у количини од 10.000 тона и у том смислу најповлаштенија смо земља у трговини са Турском", рекао је Шаровић.

Истичући да Министарство не може утицати на избор извозника јер је суверено право купца ко ће му испоручивати месо, Шаровић је навео да је од садашња два испоручиоца један из Републике Српске.

"Ријеч је о компанији `Импро` Приједор која има дозволу за извоз 2.000 тона говеђег меса", прецизирао је министар спољне трговине и економских односа.

Према његовим ријечима, Министарство којем је на челу не бави се цјеновном политиком и то је питање тржишта, али је овај посао учинило конкурентним тако што је обезбиједило дозволу за провоз територијом ЕУ кроз Бугарску.

"Логично, ако неко сматра да је посао штетан, он ће трагати за другим, бољим и неће користити ове могућности које нуди аранжман са Турском", закључио је Шаровић.

Према писању "Гласа Српске", сточари из Републике Српске оцијенили су да ће само Федерација БиХ /ФБиХ/ имати корист од извоза јунетине у Турску јер тај посао обавља једино фирма из тог ентитета - месна индустрија "Мујановић" Сарајево.

Потпредсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Ранко Сарајлић рекао је да нико из Српске не извози месо у Турску, док је предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Саво Бакајлић рекао да би ситуација била боља да Српска има свог извозника за то тржиште.

Извор: СРНА