latinica  ћирилица
13/02/2018 |  11:47 | Аутор: РТРС

У Јапану произвели банане са јестивом кором (ВИДЕО)

Једино за шта су доскора коре од банана биле добре су за комичне ситуације и компостирање, али не и за јело. Међутим, чини се да је једна фарма у Јапану то промијенила и, захваљујући чудној методи, произвела банану са јестивом кором.
Банана са јестивом кором (Фото: D&T Farms) -
Банана са јестивом кором (Фото: D&T Farms)

Техника коју користи D&T фарма за стварање Монгеј банане зове се "замрзавање, отапање, буђење" (freeze thaw awakening). Процес укључује полагање стабала банана у окружењу које је скоро минус 60 степени Целзијуса, а затим се стабла пребацују са још зрелим бананама на умјеренију клим. Управо та промјена температуре наводно убрзава раст плода и стањује кору, због чега на крају добијете банану с јестивом кором.

Како пише Fox news, људи који су пробали ову банану кажу да је слађа од нормалне банане јер има око 5 грама шећера и има "врло јак тропски окус" сличан ананасу. Сама кора има укус сличан зеленој салати.

Иако истичу да кора нема "чудну текстуру" и "да ју је прилично лако јести", један од њих рекао је да је укус помало горак, иако не толико као код коре класичне банана, коју је такође пробао.

Ове банане коштају око шест долара по комаду и могу се купити једино у граду Окајами.