latinica  ћирилица
13/02/2018 |  11:10 | Аутор: РТРС

Будимир: Хрватска Србима дугује милијарде евра

Генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир изјавио је да је хрватски премијер Андреј Пленковић у великој заблуди када сматра да би Хрватска профитирала отварањем питања ратне одштете, јер је реално очекивати да би та земља требало да исплати десетине милијарди евра ратне одштете Србији и Србима.
Милојко Будимир - Фото: СРНА
Милојко БудимирФото: СРНА

Будимир је изјавио за Срну да се вриједност евидентиране приватне имовине која је остала иза Срба избјеглих из Хрватске, према незваничним подацима, процјењује на 30 милијарди евра.

"Званичних података још нема, јер Србија није направила процјену на основу евиденције коју је извршила још 1996. године", указао је Будимир.

Он је подсјетио да је попис имовине Срба избјеглих из Хрватске тада организовало Одјељење за сукцесију Савезног министарства правде СР Југославије, а да су прогнани на формуларима у њих уписали своју имовину.

"Тада је евидентирано 76.000 захтјева приватних лица, као и фирми, али се тај списак касније није ажурирао, што значи да се нису уносили подаци о враћеној имовини, па је сада тешко добити информацију о томе да ли се и шта од имовине вратило прогнаним Србима", рекао је Будимир.

Он је указао да је, према процјени коју је дао бивши премијер Републике Српске Крајине Борислав Микелић, а на основу података Комитета за заштиту права и интереса расељених лица као и из евиденције Савезног министарства правде, у власништву Срба у Хрватској било око 18 милиона квадратних метара грађевинског простора, од чега 14 милиона стамбеног и четири милиона квадратних метара пословног простора.

"Посебно је важан податак да су Срби у Хрватској до рата имали око 600.000 хектара земљишта", рекао је Будимир и додао да су, када је ријеч о покретној имовини, Срби остали без око 400.000 пољопривредних машина, 64.000 возила, око 440.000 опремљених спаваћих и дневних соба, кухиња и трпезарија као и 760.000 разних кућних апарата и техничких уређаја.

Према његовим ријечима, Срби су остали и без око 980.000 грла крупне стоке, око 18 милиона чокота винове лозе, осам милиона стабала воћки, 120.000 кошница, без умјетничких предмета и драгоцјености.

"Приликом евидентирања имовине Срба укупно је пријављено 180 милиона тадашњих њемачких марака и 3,5 милијарди динара у хрватским пословним банкама и 600 милиона динара у хартијама од вриједности", навео је Будимир само дио оног што су Срби "оставили" Хрватској.

Извор: СРНА

Будимир је упозорио да Хрватска избјегава надокнаду штете за уништену непокретну имовину јер у свом маниру изиграва законе.

"Судови у Хрватској то чине тако што избјегавају могућност да се као узрочник штете прикаже активност војске и полиције и сугерише оштећеним да преиначе тужбе, те наведу да су им куће срушене у акту тероризма и насиља. Послије тога хрватски судови доносе одбијајуће пресуде јер се за тако насталу штету примјењује Закон о одговорности за штету насталу усљед тероризма који предвиђа обнову, па се због неосновности, тужбени захтјеви одбијају", рекао је он.

Будимир, који данас учествује на великој Скупштини Српског народног вијећа у Загребу, чији је почасни гост предсједник Србије Александар Вучић, закључио је да је важно ријешити сва отворена питања између Србије и Хрватске, а да је Хрватска у заблуди када сматра да би на неким од њих, попут накнаде ратне штете, могла профитирати.