latinica  ћирилица
13/02/2018 |  11:08 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Додик: Не бјежим од кандидатуре за члана Предсједнишва БиХ (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, гостујући у емисији "Поштено" Федералне телевизије, поручио је да не бјежи од кандидатуре за члана Предсједништва БиХ на предстојећим октобарским изборима, али да је још рано говорити о овом питању.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је поновио да ће о његовој кандидатури одлучити органи СНСД-а и да њихову одлуку неће моћи одбити. Нагласио је и да је сигуран у побједу своје странке на свим нивоима.

Ако буде изабран за члана Предсједништва БиХ, Додик је рекао да ће једна од првих тема сједница бити поштовање Устава БиХ. Нагласио је да неће дозволити злоупотребу Предсједништва и Савјета министара, које треба да буде помоћни орган Предсједништва БиХ.

- Ако и хипотетички будем то, свакако ће то бити поштовање Устава БиХ и Дејтонског споразума. Поставићу све теме у вези са функционисањем Устава БиХ на дневни ред и не бих дозволио било какву злоупотребу Предсједништва БиХ у смислу самог Савјета министара, које је по Уставу дефинисано као помоћни орган Предсједништва БиХ. У тој ситуацији бих Савјет министара БиХ поставио у функцију помоћног органа Предсједништва, јер то пише у Уставу, нагласио је Додик.

Предсједник Српске рекао је да тешко може доћи до помирења народа у БиХ, с обзиром на то да су сви заробљени у својим истинама без способности за компромис и консензус, али да треба тежити међусобном уважавању и очувању мира и стабилности.

- Најважније је да влада мир. А што се тиче самог помирења то јесте племенита идеја, али не треба имати неке илузије с обзиром на историјско насљеђе, поготово на догађаје из посљедњег грађанског рата који показују да сви покушаји грађења тог помирења нису ишли у правцу стварања доброг основа за грађење повјерења међу народима у будућности, истако је Додик.

Додик је рекао и да је готово немогуће стварати помирење уз уплитање међународног фактора и уз улогу коју је одиграо Хашки трибунал.

- Хашки трибинал је за нас Србе био навијачки, није био поштен и није дао основа за помирење, јер је хтио само да осуди једну страну. С друге стране, Хрвати сада имају своју перцепцију о Хашком трибуналу у свјетлу посљедње пресуде "шесторци" и, наравно, Бошњаци који мисле да је било мало све што је Хаг урадио против Срба и Хрвата. Са таквим базичним разилажењем веома је тешко било шта постићи, осим неког куртоазног позивања на помирење, поручио је Додик.

Када је ријеч о промјенама Устава Републике Српске, предсједник Српске је истакао да је СНСД направио приједлог и да ће тражити консензус свих српских политичких странка. За референдум је рекао да је то легитимни инструмент у Српској и да му је жао што нису имали општи консензус о њему, али да отцијепљење Републике Српске није на дневном реду нити једног органа.