latinica  ћирилица
13/02/2018 |  10:58 | Аутор: РТРС

САД: Демократе траже увођење нових санкција Русији

Сенатори Демократске странке траже увођење нових санција Русији и критикују предсједника Доналда Трампа што то већ није одобрио, док званична Москва тврди да САД настоје да санкцијама истисну руске економске интересе и заузму њено мјесто.
Сенат САД - Фото: Screenshot
Сенат САДФото: Screenshot

Москва пажљиво прати дејства Вашингтона када је ријеч о спречавању руске војне индустрије да стигне на традиционална и нова тржишта.

Очигледно је да су санкције већ постале инструмент за нелојалну економску конкуренцију, истиче представник Министарства унутрашњих послова Русије Замир Кабулов.

Када је ријеч о војнотрговинској сфери, то погађа и интересе националне безбједности земаља које у Русији виде стабилног испоручиоца наоружања.

"Видимо да санкциону политику Вашингтона са негодовањем дочекује све већи број држава које су под њеним ударом", напомиње Кабулов, коментаришући питање да ли ће америчке санкције утицати на испоруке руског наоружања Индији и Пакистану.

Русија и Индија имају стабилан раст сарадње у војној сфери током посљедњих година, упркос настојањима САД да то спријече санкцијама.

Администрација Барака Обаме је крајем децембра 2016. године усвојила пакет антируских санкција због наводног "мијешања у америчке изборе" и "притиска на дипломате САД" који раде у Русији.

Руски предсједник Владимир Путин наводи да се САД по цијелом свијету мијешају у туђе спољнополитичке процесе, али зато вријеђају Русију тврдећи да се наводно мијешала у америчке изборе, иако за Москву такво мијешање нема смисла, преноси "Спутњик".

Извор: Срна