latinica  ћирилица
13/02/2018 |  10:27 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Вучић Србима у Вргинмосту: Будите поносни на своје име и презиме (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић, који на позив хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић борави у Хрватској, други дан посјете посветио је Србима који живе у тој земљи.
Александар Вучић (фото:Tanjug, Dimitrije Goll) -
Александар Вучић (фото:Tanjug, Dimitrije Goll)

Вучић је поручио Србима у Вргинмосту да жели да са поносом носе српско име и презиме, да се никога не стиде и не боје, те додао да ће веома брзо упутити позив хрватском предсједнику Колинди Грабар Китаровић да посјети Београд и Србију.

"Код Колинде Грабар Китаровић видио сам озбиљну вољу да се сарађује", рекао је Вучић, наводећи да очекује да ће она моћи да види шта је урађено за припаднике хрватске мањине у Србији.

Вучић, који је саслушао социјалне и животне проблеме са којима се Срби у Хрватској суочавају, додао је да се нада и очекује да ће то бити сигнал да се поправи положај Срба у Вргинмосту и свуда Хрватској и како може да им се помогне.

Вучић је рекао да не разумије нападе на Китаровићеву, која га је позвала у посјету Хрватској, те додао да је дошао у Хрватску да се направе бољи односи између Србије и Хрватске.

"Не односе у којима би неко некога понижавао или неко некога побјеђивао, већ односе у којима бисмо једни друге поштовали, послије којих би Срби у Хрватској могли да буду мирнији и сигурнији у своју будућност, да живе боље, као и да се Хрватима у Србији обезбиједи бољи живот и да имају већу сигурност у својим домовима", додао је он.

Вучић је рекао да није проблем да разговара о свим отвореним темама и свему што оптерећује Србију и Хрватску, те да Срби и Хрвати о много чему не мисле исто, али да је важно да у будућности он не види никаве спектакуларне разлике у интересима које Срби и Хрвати имају.

"Мислим да имамо заједничке, готово исте проблеме, које можемо много лакше заједно да рјешавамо и не само у Србији и Хрватској, већ у цијелом региону, исте муке тиште и српске и хрватске домаћине", рекао је Вучић, додајући да је важно да се почне разговарати о убрзаном и бољем инфраструктурном повезивању двије земље.

Дом културе у Вргинмосту

Вучић је поручио Србима у Вргинмосту да се не либе да траже шта им треба и од Србије и од Хрватске, те да им Србија може помоћи.

Поводом кампања и специјалних емисија које су се против њега водиле у Хрватској, Вучић је рекао да оне показују да су неки остали у прошлости и никако не разумију да су се ствари промијениле, те истакао да је имао добре разговоре са хрватским руководством, без обзира на све разлике.

Вучић је истакао да је Србија спремна да финансира регионалну радио-станицу за информисање на српском језику, за шта је потребна дозвола Хрватске и да се нада да ће бити воље за то.

Он је рекао да је Србија спремна да све што тражи за Србе у Хрватској да одмах исто то да и Хрватима и другим у Србији, те захвалио Србима у Вргинмосту и у Хрватској што живе и опстају под тешким условима, те да очекује да чувају своје српско име и презиме и славу, а да их комшије Хрвати подржавају у томе, као што ће и Срби њих подржавати у очувању хрватских обичаја, традиција и вриједности.

Вучић је основној школи у Вргинмосту поклонио десет лаптоп рачунара, те обећао санитетско возило и сваку другу врсту материјалне помоћи.

Вучић је изјавио да Хрвати очигледно не разумију да је њихово и српско виђење онога што се дешавало 1995. године потпуно различито и да, док Хрвати хвале "Олују" и празнују је, она је за Србе дан туге.

"То је све што имам да вам кажем о том питању и то је код свих Срба случај и код Срба који живе овдје и код оних који живе у Београду, а да ли је то разлог да не разговарамо или ће то бити разлог да ме још са мало више мржње погледате? За мене је то разлог да причамо о будућности мало више него о прошлости", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је поручио да је потребно у све разговоре унијети мање емоција и разговарати о рационалном животу јер од тога, како је рекао, зависе судбине људи и у Хрватској и у Србији, БиХ, Македонији и нагласио да Србија и он лично неће допустити да их било ко понижава повлачењем неких тема из прошлости.

"Да ли сам ја Вас питао ко је запалио моје куће у Бугојну? А, Ви мени спочитавате неке приче о Великој Србији од прије 23 године. Ни у једном моменту ту нисам споменуо Велику Србију, али Вама је циљ да понизите председника Србије", рекао је Вучић.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас у Вргинмосту да посјета Вучића Хрватској представља велико охрабрење за Србе који тамо живе и нагласио да је потребно успоставити стални дијалог и правично и трајно ријешити отворена питања.

Вучић на Скупштини СНВ: Ускоро позив Грабар Китаровићевој да дође у Србију

По повратку у Загреб, предсједник Србије разговарао је са Србима на трећој Великој скупштини Српског народног вијећа којој су присуствовали представници више општинских, градских и жупанијских вијећа Срба из цијеле Хрватске, уз представнике свих других српских организација.

Вучић је рекао, обраћајући се на Великој скупштини СНВ, да ће ускоро упутити позив хрватској предсједници Колинди Грабар Китаровић да дође у Србију како би се презентовали резултати њеног позива да он посјети Хрватску. Захвалио је Србима у Хрватској што чувају идентитет и поручио им да је ријеч о народу са богатом историјом.

Он је навео да ће приликом те посјете, за чију припрему ће имати неколико мјесеци, бити представљено оно што је урађено за припаднике хрватске заједнице у Србији.

"И нећемо се стидити и крити то од српске јавности, већ ћемо тиме да се хвалимо", навео је, напомињући да ће то значити и већу сигурност и бољи живот за Србе у Хрватској.

Поново је захвалио хрватској предсједници на позиву у вријеме "када је најлакше у Загребу нападати Србе и Србију и када није много тешко у Београду на сличан начин одговарати". 

На почетку скупа обратио се предсједник СНВ-a Милорад Пуповац, који је поручио да односи двије земље не смију бити таоци лоше прошлости и да је у будућности кључан дијалог који ничим не смије бити покварен.

"Односи Србије и Хрватске не смију бити заробљеници прошлости, посебно не таоци лоше прошлости. Из тог разлога поштујемо напор Вучића и Китаровићеве да раде тако да та лоша прошлост не управља нама, нашим животима", поручио је Пуповац.

"Једино нова будућност представља прави избор, смјер у грађењу живота и нових односа између Хрвата и Срба", поручио је Пуповац и додао да Срби у Хрватској имају много разлога да се позивају на своје страдање, али да то није било ни '45. па ни сада.

Скупштини је присуствовао и градоначелник Загреба Милан Бандић, који је истакао да су добри односи између Србије и Хрватске потребни за будућност на балканској ветрометини и захвалио предсједници Хрватске Колинди Грабар Китаровић и предсједнику Србије Александру Вучићу на почетку интеркултуралног дијалога. Он је нагласио да је прва посјета предсједника Србије "након крвавих 27 година, веома битна, јер је то добар почетак".

Митрополит Порфирије је рекао да су Срби и Хрвати упућени једни на друге.

"Свађали су се, али су се и мирили јер јесу и треба да буду браћа. Сигуран сам да и овај сусрет два предсједника заиста јесте једна бања" рекао је Порфирије.

На Скупштини СНВ били су и министари из владе Србије Зорана Михајловић и Јадранка Јоксимовић, бројне личности из јавног и културног живота, црквени достојанственици, амбасадори.

Посјета предсједника Србије главна је тема у свим хрватским медијима. Реаговања су иста као и прије него што је Вучић допутовао у Загреб – подијељена.

Неки оштро критикују предсједницу Хрватске због позива предсједника Србије прије него што дође до извињења, или прије него што се пристане на ратну одштету, али било је и оних који посету виде као први корак у успостављању односа стабилности.

Посјету Хрватској српски предсједник почео је јуче прије подне сусретом са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић, послије чега је поручио да се српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да по питању будућности немају супротстављене интересе.

Извор: Агенције