latinica  ћирилица
13/02/2018 |  07:49 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Вучић данас у Вргинмосту и на Великој скупштини СНВ-а

Предсједник Србије, Александар Вучић, борави у дводневној посјети Хрватској.
Александар Вучић у Загребу - Фото: РТС
Александар Вучић у ЗагребуФото: РТС

Послије јучерашњих састанка са хрватским званичницима, Вучић ће данас посјетити Вргинмост.

То је мјесто великог страдања Срба у Другом свјетском рату, али и током "Олује". Након састанка са становницима Вргинмоста, Вучић ће посјетити Основну школу "Гвозд".

У Загребу, Вучић ће се обратити на Великој скупштини Српског народног вијећа. Планирано је и обраћање хрватске предсједнице и предсједника СНВ-а Милорада Пуповца.

Овом догађају присуствоваће и одборници из више општинских, градских и жупанијских вијећа Срба из цијеле Хрватске, уз представнике свих других српских организација.

Почетак треће Велике скупштине СНВ-а заказан је за 16.00 часова у загребачкој концертној дворани "Ватрослав Лисински".

Из СНВ-а подсјећају да Срби у Хрватској имају традицију одржавања црквено-народних сабора, истичући да је најславнији и најзначајнији од њих Мајска скупштина, одржана у мају 1848. године у Сремским Карловцима.

Тада је Јосиф Рајачић проглашен патријархом, истакнути су захтјеви за политичком слободом и независношћу српског народа, затражен савез са Троједном Краљевином Хрватском, Славонијом и Далмацијом, а одлуке Мајске скупштине прихватио је тадашњи Хрватски сабор.

СНВ је обновио ту традицију и у мају 2008. године окупио је више од 1.500 изабраних одборника мањинских српских вијећа из цијеле Хрватске.

Била је то прва скупштина Срба из Хрватске одржана након Другог свјетског рата.

Извор: РТРС/СРНА