latinica  ћирилица
12/02/2018 |  22:21 | Аутор: РТРС

Загребачка полиција у муњевитој акцији ухапсила тројац из БиХ

Три мушкарца с подручја БиХ, који су ухапшени на подручју Шпанског, а који су дан раније дошли у Хрватску те се у једноме хостелу пријавили под лажним именима, завршила су у Реметинцу због посједовања аутоматскога пиштоља Шкорпион и муниције.
Загребачка полиција у муњевитој акцији ухапсила тројицу из БиХ (фото:Jutarnji) -
Загребачка полиција у муњевитој акцији ухапсила тројицу из БиХ (фото:Jutarnji)

Данијел М. (33) и Перица С. (48) с подручја Новога Травника, те Илија Ф. (28) из Раме, ухапшени су у четвртак око 10 сати ујутро, а након што је анонимни "савјесни грађанин" полицији дојавио како су на Тргу Ивана Кукуљевића у Шпанском у Мерцедесу БиХ таблица налази неколико мушкараца с пиштољима. Убрзо су до Мерцедеса дошли полицајци из оближње станице, али нашли су само празно возило те су кренули у обилазак трга да виде јесу ли власници негдје у близини.

Очево оружје

Након десетак минута вратили су се до Мерцедеса, у којем је тада сједио Данијел М. (33). Када су му пришли да га легитимишу, видјели су да у џепу има оквир с мецима за шкорпион, а убрзо су испод сједала пронашли и сам аутоматски пиштољ. Данијела М. су тада везали лисицама, но дошли су и његови пријатељи Перица С. и Илија Ф. па су и они ухапшени. Како "Јутарњи" неслужбено сазнаје, током обраде нико од тројице мушкараца баш није био разговорљив те су на полицијска питања одговарали "на капаљку".

Најприје су врло неодређено говорили о разлогу свога доласка у Загреб. Данијел М. је рекао како је дошао да би једноме рођаку помогао око грађевинских послова. За Шкорпион је рекао да је његов, али да му је случајно остао у аутомобилу. Рекао је да је пиштољ добио од оца који је био у рату у БиХ и да је тамо нормално да људи имају оружје.

Претрага соба

Његов пријатељ Перица С. рекао је, да је у Загреб дошао како би правио друштво Данијелу М., те да му је Данијел рекао да је дошао покупити дуг од једног човјека којега није именовао. Илија Ф. је испричао да је у Загреб дошао прије недјељу дана како би почео служити казну добротворнога рада на који га је осудио Општински суд у Дубровнику због наношења тешке тјелесне повреде прије пар година. Како је полиција провјерила, осим Илије Ф. и споменуте пресуде, остала двојица мушкараца нису била осуђивана. Додатне провјере које је полиција провела након хапшења откриле су да приче тројице мушкараца у једноме дијелу нису тачне.

Наиме, на основу података граничне полиције откривено је како су сва тројица у Хрватску ушла дан прије хаошења у сриједу, но оно што је још интересантније, откривено је да су се сва тројица пријавила у један хостел у Дубрави и то под лажним именима. Полиција је претражила и собе у хостелу, међутим, наводно нису ништа нашли. Против све тројице полиција је поднијела пријаву због недозвољенога држања оружја, а истражни судија загребачког Жупанијског суда одредио им је мјесец дана истражнога затвора због опасности од понављања дјела и опасности од бијега, јер имају и хрватско и БиХ држављанство.

Извор: Јутрарњи.хр