latinica  ћирилица
12/02/2018 |  19:51 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

План да до 2020. године буде запослено свако дијете погинулог борца

Циљ Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске је да до 2020. године буду запослена сва дјеца погинулих бораца са евиденције Завода за запошљавање, стамбено збринуте породице погинулих и несталих, те постхумно одликовани сви погинули и нестали, рекао је замјеник предсједника ове организације Вељко Лазић.
Пале - јавна трибина - Фото: СРНА
Пале - јавна трибинаФото: СРНА

"Утврђено је да је од 2011. године све већи број дјеце погинулих бораца на евиденцији Завода након завршетка школовања. Одлучили смо да се Републичка организација укључи у рјешавање проблема њиховог запошљавања. Задовољни ћемо бити тек када посао добију сва дјеца погинулих бораца", рекао је Лазић.

Он је, током јавне трибине на Палама, рекао и да ова организација већ неколико година активно ради на запошљавању дјеце погинулих бораца, уз помоћ Завода за запошљавање и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.

Према његовим ријечима, постоје три вида запошљавања у оквиру Акционог плана који Завод за запошљавање доноси за одређену годину, а то су самозапошљавање, запошљавање код послодавца и одрађивање приправничког стажа.

Лазић је рекао да је Влада Републике Српске за четири године издвојила око осам милиона КМ за запошљавање 869 дјеце погинулих бораца посредством Акционог плана запошљавања.

Када је ријеч о стамбеном збрињавању, Лазић је навео да је стамбено збринуто више од 8.345 породица погинулих и несталих, те да се ради на доношењу друге уредбе која би обухватила око 750 породица које нису биле обухваћене првом.

"Надамо се да ћемо другу уредбу усвојити у овој години, да би у идућој години она била реализована", рекао је Лазић.

Потпредсједник ове организације Нико Кисић рекао је да је након завршетка рата у Српској евидентирано око 5.600 несталих, да је до 2008. године пронађено 3.400 лица, те да породице нису задовољне начином рада свих релевантних фактора који се баве том проблематиком.

"Није пронађено 1.672 несталих борца и цивила српске националности. У Сарајевско-романијској регији трагамо за око 376 несталих, на Палама за 15 несталих особа, војника и цивила. Нисмо задовољни радом Института за тражење несталих БиХ, јер послије 2008. године није рађено ништа", напомиње Кисић.

Он каже да породице из ових категорија стално указују на то да је по доласку међународних организација и Међународног Црвеног крста у БиХ пронађено око 4.000 несталих Бошњака, а ниједан Србин.

Извор: СРНА