latinica  ћирилица
12/02/2018 |  18:04 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Колико локални буџети добијају од концесионих накнада? (ВИДЕО)

Интерес Српске је да област концесија буде уређена, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.
Општина Станари - Фото: РТРС
Општина СтанариФото: РТРС

Препрека, каже, више неће бити приликом скорог расписивања јавног позива за извођење радова на Хидроелектрани Бук Бијела, најављујући окончање пројекта Дабар у овој години и интензивирање радова на термоелектрани Гацко 2.

"Увјерен сам да ће, на овај начин, Српска себе легитмисати као озбиљну политичку заједницу, која своје законодавство усклађује са законодавством других уређених држава", истакао је Ђокић.

Расправа о овом законском приједлогу била је повод за препуцавања колико је ко, у свом мандату, успио да прикупи средстава од концесија. Независни посланик Адам Шукало, тврди да због погодовања ЕФТ-у, односно термоелектрани Станари, Српска годишње губи десет милиона марака.

"Ја ово говорим двије године, а сада, као потврда, долази овај закон", каже Шукало.

Министар Ђокић то је одбацио. Овај закон је, истиче, посљедица одлуке Владе из 2007. године, којом је предвиђено укидање двоструких намета из области концесија.

"Замислите да се нисмо одлучили на то, па да је инвеститор направио термоелектрану у општини Добој – Југ, а превозио угаљ из рудника Станари", наводи Ђокић.

Из Комисије за концесије поручују да ће од нових законских рјешења корист имати локалне заједнице: директну од концесија, и индиректну - у запошљавању радника и улагању у развој инфраструктуре. Најбољи примјер је, кажу, баш термоелектрана Станари, која запошљава више од хиљаду људи, и захваљујући којој је буџет општине Старани повећан за шест милиона марака.

"Желим да кажем да ће локалне заједнице, овим допунама, бити пуно више награђиване, поготово оне неразвијене", наводи Раденко Ђурица предсједник Комисије за концесије Републике Српске. 

Душан Панић начелник општине Станари каже да од 200.000 до 250.000 марака оствариће више прихода од концесиних накнада.

Осим настојања да се законски, квалитетније уреди ова област што ће, сматрају у Влади, привући и нове инвеститоре, намјера је и да се сачува политика изузетно ниских цијена електричне енергије, поручио је у завршној ријечи министар Ђокић.