latinica  ћирилица
12/02/2018 |  17:04 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Права истина о утицају страног језика на наш мозак

Свакоме ко је икада научио страни језик познато је да размишљање на језику другачијем од матерњег изискује одређени ментални напор.
Мозак - Фото: илустрација
МозакФото: илустрација

Нова студија тврди да размишљање на страном језику исцрпљује мозак и умањује његову способност да ствара менталне слике.

Закључак истраживања које су спровели психолози са Универзитета у Чикагу укратко гласи: "Наше менталне слике се мијењају када користимо страни језик".

Истраживачи су спровели студију на 359 особа којима је енглески матерњи језик, али који такође говоре и шпански. Од њих је тражено да ментално симулирају 35 сензорних искустава (замишљање одређених укуса, осјећања, материјала и ставова).

Сваки испитаник је потом упитан да каже колико је живописно било то његово искуство. Учесници су били подијељени у двије групе. Једнима су упутства давана на енглеском, а другима на шпанском језику.

У шест, од укупно осам, категорија, ученици који су задатке извршавали на свом другом језику, изјашњавали су се да су њихове менталне слике мање живописне од оних који су задатке извршавали на матерњем језику.

Сматрајући да су, можда, неки од учесника подсвјесно пријављивали своје менталне слике као мање живописне на другом језику, научници су спровели још један експеримент.

Од групе од 307 људи, којима је матерњи језик кинески, а који течно говоре и енглески језик, тражено је да ријеше тест са ријечима које захтијевају визуализацију. Прво би им, на примјер, рекли "шаргарепа", "оловка" и "печурка", и потом питали који од тих појмова има најразличитији облик.

Половини су дате ријечи на кинеском, а другој половини на енглеском. Они који су се служили својим другим језиком имали су лошије резултате од оних који се служили матерњим.

Ова испитивања нису открила због чега је стварање менталних слика слабије на страном језику, али се на основу њих може претпоставити да се то догађа због тога што их мозак "црта" на основу претходних искустава, која су доживљена на матерњем језку и на основу којих настају нове слике. Покушај "извлачења" тих сјећања је ометан када се то покушава на страном језику.

"Посљедњих година има све више доказа да употреба страних језика утиче на многе аспекте људских искустава, у распону од емоционалних одговора до доношења одлука. Овдје смо дошли до неких доказа да до таквих феномена може доћи због тога што је стварње менталних слика посредством страног језика мање живописно него посредством матерњег", нистакнуто је у закључку истраживања.

Извор: Агенције