latinica  ћирилица
12/02/2018 |  16:45 | Аутор: РТРС

Перо Радовић тужио БиХ због неоснованог хапшења

Перо Радовић, који је правоснажно ослобођен кривице за злочине на подручју Рогатице у септембру 1992. године, тужио је БиХ због неоснованог хапшења, боравка у притвору, мјера забране, суспензије са посла и изгубљене зараде.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Радовићев адвокат Петко Павловић приложио је Суду БиХ доказе, међу којима су и првостепена и другостепена ослобађајућа пресуда, документе СИПА о хапшењу, рјешење о одређивању мјера забране, те текстове из медија који су извјештавали о поступку који је вођен против његовог клијента.

Павловић је уложио и рјешење о Радовићевом заснивању радног односа у Поштама Српске, те радну књижицу, рјешење о удаљавању с рада, те рјешење о укидању суспензије, јавио је Бирн.

Фахрета Делић из Правобранилаштва БиХ приговорила је да докази који се односе на Радовићев ангажман у Поштама Српске нису овјерени, на шта је Павловић одговорио да ће Суду БиХ доставити овјерене копије ових докумената.

Након извођења материјалних доказа, констатовано је да су достављени налази и мишљења вјештака неуропсихијатријске и економске струке, али вјештаци на овој расправи нису усмено износили резултате својих налаза.

Радовић је у мају прошле године правоснажно ослобођен оптужбе да је као припадник Војске Републике Српске, заједно с још седам лица, у рогатичком селу Карачићи у септембру 1992. године учествовао у стријељању и паљењу 20 Бошњака.

Заједно с њим за овај злочин ослобођени су Радомир Марковић, Миле Кушић, Драган Божовић, Саша Перковић, Радомир Глуховић, Илија и Милош Вукашиновић.

Расправа је одгођена за 13. март, када ће бити изнесена висина тужбеног захтјева, те завршне ријечи.

Извор: СРНА