latinica  ћирилица
12/02/2018 |  13:09 | Аутор: РТРС

Почео штрајк словеначке полиције

Словеначка полиција ступила је данас у штрајк са захтјевом да се плате повећају за око 15 одсто, што је први из најављеног таласа радничких протеста ове седмице.
Словеначка полиција (фото: Хина) -
Словеначка полиција (фото: Хина)

Медицинске сестре сутра ће обуставити рад на два сата, а наставници ће штрајковати у сриједу, 14. фебруара. Обје групе траже повећање плата уочи националних избора који се очекују у јуну.

Око 200 полицајаца кратко је протестовало испред зграде Владе дувајући у пиштаљке и држећи цртеж премијера Мира Церара са рукама преко ушију, што сугерише да он не слуша њихове захтјеве.

"Просјечна мјесечна зарада полицајца је око 1.400 евра, а ми тражимо да буде повећана за око 200 до 220 евра", изјавио је Радивој Урошевић, шеф синдиката полиције.

Ова акција услиједила је мање од три седмице након што је око 30.000 запослених у јавним службама одржало једнодневни штрајк са захтјевом да се плате повећају у вријеме када земља биљежи стабилан привредни раст.

Влада очекује да ће ове године привреда ојачати за 3,9 одсто, док је прошле године остварила раст за 4,4 одсто, највише захваљујући повећању извоза и инвестиција.

Извор: Срна